Vitatott kérdéseket érint egy a médiatörvényhez benyújtott módosítás

Az Országgyűlés előtt lévő médiaszabályozáshoz benyújtott módosítások vitát kiváltó pontjait érinti az a javaslat, amelyet L. Simon László, a kulturális és sajtóbizottság fideszes elnöke nyújtott be az előterjesztéshez.

hirdetés

A zárószavazás előtti módosító javaslat szerint nem kerülne be a jogszabályba általánosan kimondva az, hogy a médiatanácsnak nincs szerződéskötési kötelezettsége egy pályázat győztesével. Az sem szerepelne a törvényben, hogy a pályázat végén kizárólag a médiatanács köthet hatósági szerződést a nyertessel.

A javaslat a hatóságra is konkretizálná az eljárási határidőt abban az esetben, ha a határozatával szemben egy fél jogorvoslati eljárást kezdeményez.

Ugyancsak nem kerülne be a jogszabályba az a kitétel, hogy a korábbi, rádiózásról és televíziózásról szóló törvény értelmében megszerzett műsorszolgáltatási szerződések december 31-én megszűnnek.

Egy másik zárószavazás előtti módosító javaslat értelmében – amelyet Pálffy István (KDNP) nyújtott be -, a folyamatban lévő jogvitás kérdésekre nem vonatkoznak egyes, most elfogadás előtt álló passzusok.

Az igazságügyi miniszter is benyújtott egy módosító javaslatot, ez tovább szűkítené a média- és hírközlési biztos jogosítványait a médiával kapcsolatban.

A médiaszabályozás módosításáról csütörtökön határoz a Ház. A változtatásokat az Alkotmánybíróság decemberi határozata indokolja. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előterjesztéséhez a múlt héten több kormánypárti módosító javaslat is érkezett, amelyek vitát váltottak ki. Ezeket az Országgyűlés múlt pénteken elfogadta, a zárószavazás előtti módosító javaslatok azonban ezeket írják felül.