Walesa együttműködött az állambiztonsággal

Egy cseh történész csehszlovák titkosszolgálati dokumentumot talált Lech Walesáról, amely azt mutatja, hogy a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, a későbbi államfő a hetvenes évek elején valóban együttműködött a lengyel kommunista állambiztonsági szervekkel (SB) – írta a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap kedden.

hirdetés

Az 1981-ben készített dokumentumot Petr Blazek, a totalitárius rendszereket tanulmányozó prágai intézet munkatársa találta meg, aki jelenleg azt vizsgálja, miként próbálta a csehszlovák állambiztonság (STB) az Észak fedőnevű akció keretében befolyásolni a lengyelországi helyzetet az ottani kommunista rendszer mély válságának és a Szolidaritás fénykorának idején.

A dokumentumban Wladyslaw Ciaston tábornok, a lengyel belügyi tárca akkori magas rangú illetékese arról tájékoztatja a csehszlovák felet, hogy Walesát 1970-ben nyerték meg, amikor a tengermelléki gyárakban sztrájkok voltak. A kézzel írt jelentésekért Walesa pénzt kapott, amiről szintén bizonylatok vannak. A szigorúan titkos jelentést Blazek szerint valószínűleg az STB varsói ügynökei készítették, s küldték Prágába.

A történész úgy véli, hogy a cseh dokumentum megerősíti Slawomir Cenckiewicz és Piotr Gontarczyk lengyel történészek állításait, akik könyvet írtak Walesa és az SB együttműködéséről. A téma továbbra is nagyon megosztja a lengyel közvéleményt. Cenckiewicz a Blazek által talált anyagot “nagyon fontos forrásnak” minősítette, amely “megerősíti és kiegészíti” állításaikat – írta a Lidové Noviny.

Blazek szerint a Charta’77 cseh ellenzéki mozgalom, amely abban az időben együttműködött a Szolidaritással, nem tudott Walesa együttműködéséről a lengyel állambiztonsági szervekkel. Ráadásul Walesa a két ellenzéki mozgalom kapcsolataiban személyesen nem is játszott fontos szerepet. Václav Havel és Lech Walesa csak 1990-ben találkozott először – mutatott rá Blazek.