WTO: kilábalóban a válságból a világgazdaság

Lassan maga mögött hagyja a válságot a világ gazdasága, legalábbis ezt jelzik a világkereskedelem adatai, mindamellett a fellendülés tartóssága bizonytalan – fejtette ki egy franciaországi rendezvényen a Kereskedelmi Világszervezet(WTO) vezérigazgatója.

hirdetés

Pascal Lamy szerint különösen az Egyesült Államokban bizonytalan a fellendülés, és viszonylag gyenge Európában, erős viszont a feltörekvő országokban. Ez utóbbi országcsoport lesz a növekedés motorja a következő években.

Európában komoly kihívást jelent a mostani jóléti rendszer fenntartása tekintettel az elöregedő népességre. “Európában 1-2 százalék körüli lehet a gazdasági növekedés üteme, ez másfél százalékponttal kevesebb, mint amennyinek lennie kellene” – mondta Lamy.

WTO adatai szerint a világkereskedelmi forgalom jelenlegi dollárárfolyamon számolva 25,7 százalékkal nőtt az első negyedévben és 25,8 százalékkal másodikban az egy évvel korábbiakhoz képest. Ugyanakkor a világkereskedelem a jelentős növekedés ellenére még mindig elmarad a 2008-as csúcsától.

A WTO az év egészében a világkereskedelmi forgalom 10 százalékos növekedését várja tavalyhoz képest, amikor a forgalom 12 százalékkal esett vissza.