Zarándokok százezrei vesznek részt a csíksomlyói búcsún

Zarándokok százezrei vonulnak az erdélyi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregbe, ahol a magyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepére, a csíksomlyói búcsúra kerül sor szombaton.

hirdetés

Az MTI bukaresti irodáját résztvevők arról tájékoztatták, hogy az első zarándokcsoportok már a péntek esti órákban megérkeztek Csíksomlyóra, de az emberek zöme szombaton reggel jött a Csíkszereda városhoz tartozó búcsúhelyre.
A zarándokok zöme végigvonult a csíksomlyói ferences templomhoz vezető Szék útján, amelynek szélén az idén is lacikonyhák várják a megéhező zarándokokat, de különböző kézműves termékeket is árusítanak.

Az idén az erdélyi “keresztaljákhoz”, azaz búcsús közösségekhez csatlakozott egy-egy magyarországi csoport is, akik együtt mennek fel a két hegy közötti nyeregbe. Az oda vezető úton végig összefüggő embertömeg látható. A város központjában a forgalom le van zárva, így a zarándokok akadálymentesen közelíthetik meg a búcsú helyszínét.

Az idei csíksomlyói búcsún a szentmise szónoka Spányi Antal székesfehérvári püspök lesz. A minden évben pünkösd szombatján megtartott búcsú hagyománya már a XV. században kialakult.