Zárul az egyeztetés a gyógyszerkiadás-csökkentés elemeiről

Kedden zárul az egyeztetés a gyógyszergyártókkal és -forgalmazókkal arról a kormány-előterjesztésről, amely a Széll Kálmán Tervben előírt gyógyszerkiadás-csökkentés végrehajtásának konkrét elemeit tartalmazza – írta keddi számában a Világgazdaság és a Napi Gazdaság.

hirdetés

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a kormány a jövő héten dönt a végleges változatról, de a hatósági ár bevezetését már elvetették. A Világgazdaság azt írta, hogy csökken a koleszterinszint-csökkentők támogatása, szűkül a közgyógylista, a legolcsóbb szerek tb-támogatását preferálják, s ellenőrzik a daganatos terápiák hatásosságát a júliustól változó támogatási rendszerben. Márkanév helyett pedig hatóanyagot rendelhet az orvos az új kormány-előterjesztés szerint.

A Világgazdaság azt írta, a birtokába került dokumentum az idei 26,3 milliárd forintos megtakarítás összegét tekintve nem tartalmaz újdonságot, ám felháborodást keltett a gyógyszergyártókat eddig sújtó 12 százalékos különadó 20 százalékra emelése. A korábbi munkaanyagban még 18 százalék szerepelt.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a jogalkotók fontosnak tartják, hogy a generikus szerek már kialakult piacán az új belépők valódi megtakarítást jelentsenek. Ennek érdekében előírnák, hogy a fix csoport kialakítása után a további belépők csak a referenciaár alatt öt százalékkal léphetnek be.

A cél az, hogy az árak a legalacsonyabb (referencia) szinthez közelítsenek, ez viszont a gyógyszertárakat hozhatja nehéz helyzetbe. Az árrésveszteség az átlagos kiskereskedelmi árrés figyelembevételével éves szinten elérheti a 3 milliárd forintot – olvasható a Napi Gazdaságban.

A Magyar Hírlap keddi számában Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke azt mondta: azzal ugyan egyetért, hogy csökkenteni kell az államadósságot, és ha közpénzből fenntartott szolgáltatások esetén extraprofit képződik, azt meg kell szüntetni, de az amúgy is forráshiányos egészségügy további megszorításait elhibázott lépésnek tartja. Szerinte ugyanis a patikák egy része katasztrofális helyzetbe kerülhet, és sokakat sodorhat a működésképesség szélére a Széll Kálmán Terv, ha a támogatás megkurtítása miatti bevételkiesésük kompenzációja elmarad.