“Zöld fordulatot” sürget az LMP

Az LMP szerint a kormány megszorításokon alapuló gazdaságpolitikája megbukott, ahelyett egy “zöld fordulatra” lenne szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaságot növekedési pályára lehessen állítani – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Zsolt.

hirdetés

Az ellenzéki párt fejlesztéspolitikai szakszóvivője úgy fogalmazott, hogy a zöld fordulat egy olyan gazdaságélénkítő metódus, amelynek során fokozatosan egyre több munkahelyet teremtenek, de ezzel párhuzamosan csökkentik a gazdaságnak a környezetre rótt terheit.

Fontos elemének nevezte az ökológiai adóreformot, amelynek során az élőmunkára kisebb, az energia- és erőforrás-felhasználásra, illetve a tőkére nagyobb adóterhek jutnak. Véleménye szerint ez a lépés a multinacionális vállalatokkal szemben a helyi kis- és közepes vállalkozásokat hozná pozícióba.

A változások során kiemelt figyelmet fordítanának az épületenergetikára is. Ezzel a lépéssel további munkahelyeket teremtenének az épületiparban és olcsóbbá tennék a lakások rezsijét. Ez a fajta gazdaságélénkítés hatalmas mértékű magántőkét is vonzana, ami növelné az állami adóbevételeket – mondta, hozzátéve: a mezőgazdaságban is az abból élő kis- és közepes vállalkozásokat, a magyar családokat kell helyzetbe hozni, hogy mindenki számára elérhető legyen a jó minőségű magyar élelmiszer.