Bajnaiék felmásztak a Sándor-palotára

Elhagyták a Sándor-palota erkélyét negyed 12 után egy-két perccel az Együtt-PM aktivistái. A fiatalok azon a létrán másztak le, amelyen feljutottak az erkélyre.


A három demonstrálót, Barabás Richárdot, Simándi Szelimet és Rózsa Milánt, miután leértek, igazoltatták és felvették az adataikat a hatóságok. A fiatalemberek az erkélyről lehozott zászlók átadását megtagadták.

hirdetés

Barabás Richárd a sajtó képviselőinek azt mondta: a Fidesz-KDNP képviselői a haza érdekeivel ellentétesen cselekedtek, amikor megszavazták a paksi bővítésről szóló jogszabályt.

Orbán Viktor “elpaksolta a hazát” – mondta. Kijelentette: a Sándor-palota nem méltó arra, hogy rajta legyen a nemzeti lobogó ameddig Áder János köztársasági elnök vissza nem küldi a törvényt a parlamentnek, vagy nem ír ki népszavazást a paksi bővítés ügyében.

Szabó Rebeka újságírók előtt felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy “most az egyszer nézze a magyar emberek érdekét végre”, és ne írja alá a paksi bővítésről szóló törvényt.

Hozzátette: azt kérik, hogy az államfő írjon ki népszavazást. A független képviselő azzal folytatta: aktivistáik a zászlókat azért vették el, mert úgy gondolják, hogy a csütörtökön elfogadott jogszabállyal Magyarország függetlensége sérült, és “távolodunk az Európai Uniótól és azoktól a demokratikus európai uniós értékektől, amiket ez a zászló is jelképez”. Kijelentette: a lobogókat addig nem adják vissza, amíg a köztársasági elnök nem írja ki a referendumot.

Arra a kérdésre, hogy megfelelőnek és jogállaminak tartja-e az akciót, azt felelte, Magyarország sorsa, a gyerekek jövője forog kockán, ilyenkor minden békés eszközt meg kell ragadni a tiltakozásra.

Arra is kitért, hogy aktivistáik azért vállalták a véleménye szerint rendkívül veszélyes mutatványt, mert minden lehetőséget meg akarnak ragadni, hogy bemutassák mennyire rossz az “Orbán-Putyin-paktum”, amelyet “botrányos körülmények között” fogadott el a parlament csütörtökön.

Az aktivisták transzparenseit a Sándor-palota őrei bevitték az erkélyről az épületbe.

Hirdetés