Decsi: Tóth kérjen bocsánatot a pécsiektől

Az MSZP pécsi elnöke, Nyőgéri Lajos jogerős elítélése után most Tóth Bertalan keveredett bele, pontosabban hozható összefüggésbe azzal a büntetőüggyel, amely azt vizsgálja, miként kerülhetett sor a pécsi buszok 2009-es elprivatizálására, amellyel 6,8 milliárdos kárt okozhattak volna Pécsnek, ha az új, fideszes városvezetés nem lép közbe – jelentette be Decsi István.

hirdetés

A Fidesz-KDNP pécsi frakcióvezető helyettese utalt rá: jogerős ítélet mondja ki, Tóth Bertalan tudhatott a bortányos ügyletről még az előtt, hogy hivatalosan eladták volna a város buszait!

– Amint az jól ismert, egy kézzel írt, 2,4 milliárdos számlán – Közgyűlési felhatalmazás nélkül, titokban – adták el Pécs buszait még 2009-ben. Az MSZP egykori alapszervezeti titkára, a Pécs Holding volt felügyelőbizottsági tagja, Komáromi István korábban nyilvánosan is kijelentette, Tóth Bertalan és Kőhegyi István tudtak a botrányos kiszervezésről, ezt állította ugyanis egyik tanúvallomásában Jahn Péter a buszokat felvásárló cég akkori vezetője – magyarázta Decsi.

Tóth Bertalan rágalmazási pert indított, azt állítva, hogy nem tudott semmiről, de jogerősen pert vesztett. Az ítélet hivatalos indoklásában ugyanis az szerepel: „…lehetett alapja a vádlott (Komáromi) kijelentésének, miszerint a két sértett (Tóth és Kőhegyi) tudhatott a buszok eladásáról” – ismertette az ügyet, amit egyébként lapunk is megírt korábban.

– Pécs buszainak botrányos elprivatizálása miatt több bütetőügy is indult, illetve folyik jelenleg is. A vád szerint,  ha az új, fideszes városvezetés nem lép közbe, akkor 6,8 milliárdos kár érte volna a Pécsi Közlekedési ZRt-t. Így „csak” százmilliókat bukott el a pécsi vállalat, de a város nyakába szakadt egy másfélmilliárdos APEH büntetés is az ügylet miatt – jelentette ki Decsi István.

A politikus felszólította Tóth Bertalant, aki „immár jogerősen és hivatalosan is összefüggésbe hozahtó a botrányos buszprivatizációval”, hogy kérjen bocsánatot a pécsiektől.

– A Fidesz mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy jogilag is felelősségre vonják a szocialista politikust, mert nem maradhat büntetlenül Pécs teljes buszflottájának botrányos kiszervezése, amely miatt csaknem teljesen bedőlt a pécsi közösségi közlekedés – tette hozzá a frakcióvezető helyettes.

Az új városvezetésnek csaknem 3 évnyi munkájába, a pécsieknek 3 évnyi türelmébe került, mire sikerült egyenesbe hozni a városi tömegközlekedést és beindítani a Buszcsere Programot – zárta le a sajtótájékoztatót.

Az MSZP Pécs Városi Szervezetének reakciója Decsi István mai sajtótájékoztatójára:

“Komáromi István feljelentéseit annak idején mind a Baranya Megyei Főügyészség, mind a Legfőbb Ügyészség vizsgálat nélkül elutasította, a Varga Péter és a Holding között lezajlott munkaügyi per során megtartott szembesítéskor Jáhn Péter is elismerte, hogy a konkrét ügyletről tájékoztatást nem adott. Így a buszüggyel kapcsolatban semmilyen büntetőügybe nem keveredtek helyi MSZP-s politikusok.

Akik büntetőügybe keveredhetnek, azok a helyi fideszes politikusok.

Decsi István mikor fogja megkérdezni Páva Zsoltot, hogy miért hagyta jóvá a buszok eladását 2011 őszén?

Decsi István mikor fogja megkérdezni Csizi Pétert, miért ajánlott közgyűlési felhatalmazás nélkül közel 800 millió Ft-ot Keczer Lászlónak a PK Zrt. – ért?

Ezen kívül miért nem tesz büntetőjogi lépéseket a Fidesz annak érdekében, hogy kiderüljön, Orbán Viktor közeli cimborái hogyan lopják el a panelban élő emberek pénzét, az Ausztriából behozott olcsó földgáz hasznát a magyar adózást elkerülő offshore cégeken keresztül?”

Hirdetés