Ellenzéki szerepkörre készül az LMP

Az LMP baranyai vezetője, Keresztes László Lóránt szerint a jobboldalban és a baloldalban is csalódott választók lehetnek az LMP új szavazói. 

hirdetés

Az LMP csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, Keresztes szerint minél több embernek kell elmennie szavazni, s ők képviselik azt az alternatívát, amely mind a jobb-, mind a baloldalból kiábrándult embereknek megfelel. Szerinte az LMP  komoly féket tud tenni a Fidesz többségére. Röviden még beszélt a munkahelyteremtésről, aminek kapcsán kitért arra, hogy a pártban nem csak pécsi léptékben gondolkodnak, hanem a városnak és a környező településeknek újra meg kell találniuk a kapcsolatot.

Hartweg Ildikó, a mohácsi választókerület képviselőjelöltje szerint is nagyon fontos, hogy a Fidesz kétharmados többségét megszüntessék. Mint mondta, a vállalkozók kiábrándultak, csökkent a vállalkozói kedv, bár különböző pályázatokon elindulhatnak, de azok sokszor túl bürokratikusak, így igencsak kérdéses, hogy érdemes-e egyáltalán elindulni azokon.

lmp jelöltek5

Kóbor József, a párt pécsi választókerületének jelöltje hozzátette: a környezetvédelem nem öncélú, mindig nagyobb összefüggésben kell tekinteni a kérdésre. A kilencvenes években az uránbánya rekultivációja is a civil mozgalmaknak köszönhetően indult el, a politika beállt mögé, a Tubes és a Zengő ügye is példamutató volt.

Az ausztrál Wildhorse által tervezett uránbánya kapcsán elmondta, ugyan létrehoztak egy állami trösztöt, ám ennek nem tagja Pécs, holott éppen a város alatt akarnak bányászni, ráadásul tizedannyi munkahelyet teremtenek ezzel a beruházással, mint amennyien a korábbi uránbányában dolgoztak. Kóbor szerint Pécs nem kap semmilyen információt a tervezett projektről, a parlamenti képviselőknek kötelességük lett volna ezt a kérdést folyamatosan napirenden tartani. Hozzátette: a paksi atomerőmű bővítése kapcsán az oroszokkal aláírt paktum miatt a bodai atomtemetőbe a korábbi tervekkel ellentétben jóval több atomhulladék kerül majd.

– Ez a térség folyamatos nyomás alatt van: ha már nem tud fejlődni, akkor legalább ilyen jellegű beruházásokat fogadjon el – mondta. – Ez csak keveseknek hoz sok pénzt, miközben negatívan hat az egészségiparra, vagy arra, hogy a pécsi egyetemet minél több külföldi hallgató válassza.

 

Az LMP sajtóközleménye:

“Általános tapasztalat a kampány kapcsán

A kampány nem a pártok programjának ütköztetéséről szólt. Sem országosan, sem helyben. Az eddig felváltva kormányzó pártok jórészt egymás támadásával voltak elfoglalva. A négy, 106 jelöltet állítani tudó nagy párton kívüli alakulatokról alig hallottunk.

Helyben is elmaradtak az érdemi viták. Példátlan, hogy az ÉK fórumon nem vettek részt a FIDESZ és az MSZP.

Az LMP helyi jelöltjei számos alkalmat megragadtak arra, hogy a polgárok számára ismertessük az elképzeléseinket. (Amelyeket már a ciklus közben is számtalanszor kommunikáltunk.)

Tanulság

Rengeteg utcai jelenlét, sok száz beszélgetés után azt érezzük, hogy a két régi párt közötti meccs lefutott. Ugyanakkor jelentősen csökkent az eddig felváltva kormányzó pártok iránti igény.

Az LMP iránti érdeklődés, és a párt iránti támogatás ugyanakkor jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban, ami igazolta, hogy érdemes volt kitartani elveink mellett, és nem betagozódni a politikai elitbe.

Nem tartjuk véletlennek, hogy a régi pártok kampányolni kezdek a szavazatmegosztás ellen. Sokan döntöttek az elmúlt időszakban úgy, hogy az LMP jelöltjeit és listáját támogatják. Továbbá  még az elkötelezett fideszes, és szocialista szavazók közül is egyre többen tervezik, hogy legalább listán átszavaznak az LMP-re.

Mi továbbra is szilárdan kitartunk azon célkitűzéseink mellett, hogy pártunk az elmúlt negyedszázad demokratikus, és felkészült alternatíváját kívánja nyújtani. Pontosan látjuk, hogy egy középerővé váló LMP lehet képes érdemben féket rakni a régi pártokra.

Az LMP irányt mutat, és alternatívát kínál mind a csalódott baloldali, mint a csalódott jobboldali szavazók számára. Mindkét nagy pár ellenzéke leszünk!

Óriási tétje van a választásnak. De ez a tét nem arról szól, hogy a régi pártok közül ki hány parlamenti széket szerez. Arról szól a választás, hogy az országot és a térséget eddig rossz irányba kormányzó erőkre féket tegyünk, és együtt jobb irányba fordítsuk a szekeret.

Helyi célkitűzéseink

 Hiszünk abban, hogy Baranyában és Pécsen óriási lehetőségek vannak az érdemi, rég várt fejlődés tekintetében.  Nem szeparált kistérségi vagy városi programokra van szükség. A megye települései esetében akkor lesz érdemi fejlődés, ha Pécs, az agglomeráció, a kisvárosok, és a falvak újra gazdasági kapcsolatba tudnak lépni egymással, és a megye településrendszere újra élettel telik meg.

Ennek érdekében együttműködést szorgalmazunk (már évek óta) a helyi gazdaságra hatást gyakorolni képest szereplők között (önkormányzatok, egyetem, gazdasági szereplők, szakmai érdekképviseletek).  Megfelelő jogi és gazdasági környezetet kell teremtetni, közös gazdaságélénkítő tevékenyég kell.

 A közösségi közlekedés rendszerét egységesen tartjuk életképesnek, tehát a helyi, az elővárosi jellegű, és a helyi közlekedést rendszerbe kell szervezni, az utazóközönség jobb kiszolgálása, a fenntarthatóbb finanszírozás érdekében. Ennek célja, hogy Pécs, az agglomeráció, a városok, és a falvak együtt tudjanak elindulni a fejlődés útján.

 Tisztán kell látnunk a gazdasági folyamatok, és azok környezeti hatásainak megítéléséhez. Példaként lehetne említeni a város lakott területei alatti részt is érintő, tervezett uránbányászat kapcsán, amely megítélésünk szerint nem jelentene érdemi munkahelyteremtést, viszont sok más olyan iránnyal szembemenne, amely fejlődést hozhat.

A többi politikai erő nem foglal állást olyan kérdésekben sem, mint a Bodára tervezett nukleáris hulladéktároló ugye.

Az LMP történelmet írhat vasárnap, hiszen annak ellenére, hogy szinte mindenkinek útban voltunk, a párt támogatottsága növekszik, stabil parlamenti részvevőnek ígérkezik. Ám a változások elérésében rendkívül fontos, hogy minél erősebb frakcióval rendelkezzünk. Ezért arra biztatjuk a polgárokat, hogy vegyenek részt a választáson, és támogassák a Lehet Más a Politika országos listáját és jelöltjeit.

 LMP baranyai szervezete

 

Hirdetés