Ennyit költhetnek a pártok

Sokszereplős a baloldal...

Az országgyűlési képviselők választásán a jelöltek legfeljebb ötmillió forintot költhetnek saját kampányukra, ebből egymilliót az állam biztosít – írta az MTI.

hirdetés

Az Országgyűlés tavaly jogszabályt alkotott a kampányköltségekről, hogy a kampányköltségeket átláthatóvá tegye, és ezzel elősegítse az országgyűlési képviselők választásán induló jelöltek és jelölőszervezetek esélyegyenlőségét.

Egymillió képviselőjelöltenként

A jogszabály szerint az országgyűlési képviselők általános és időközi választásán minden egyéni választókerületi képviselőjelölt a központi költségvetésből juttatott egymillió forintos támogatásra jogosult (az összeget minden évben növelik a fogyasztói árindexszel).

A támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt, a választási eljárásról szóló törvény szerinti kampánytevékenységgel összefüggő dologi kiadások finanszírozására fordítható: többi között plakátra, politikai hirdetésre, választási gyűlésre. A pénzt a jelöltek kincstári számlán kapják meg, amelyről készpénz nem vehető fel.

A jelöltek a kincstárnak nyilatkozhatnak arról, hogy lemondanak erről a támogatásról és a jelölő párt rendelkezésére bocsátják.

Ennyi jut a listát állító pártoknak

Emellett az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi költségvetésből is jogosult támogatásra. A támogatás mértékénél figyelembe veszik, hogy a párt hány egyéni választókerületben állított jelöltet. Ehhez először megszorozzák a megszerezhető összes mandátumot ötmillió forinttal (ez idén 995 millió forint). Az a párt, amely legalább 27 egyéni választókerületben állított jelöltet, az összeg 15 százalékával megegyező támogatásra jogosult, amely legalább 54 egyéni választókerületben állított jelöltet, 30 százalékra, amely legalább 80-ban, 45 százalékra és amely minden egyéni választókerületben állított jelöltet, az összeg 60 százalékára jogosult.

Azok a pártok, amelyek közös listát állítanak, egy pártnak tekintendők a költségvetési támogatás szempontjából. A közös pártlistát állító pártoknak a közös pártlista bejelentésével egy időben kell nyilatkozniuk arról, hogy milyen arányban osztják fel egymás között a támogatást.

A támogatás – hasonlóan az egyéni jelöltekéhez – kizárólag a választási kampányidőszak alatt, a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadásokra fordítható.

Más forrásból további négymilliót költhetnek a jelöltek kampányára

A jogszabály szerint az állami támogatáson túl más forrásból származó bevételt is kampány céljára költhet el a jelölt. A kampánykiadások finanszírozására a független jelölt, a jelöltet vagy pártlistát állító párt és annak jelöltje együttesen jelöltenként legfeljebb ötmillió forintot fordíthat. Ugyanennyi pénzt – jelöltenként ötmillió forintot – fordíthat kampányra az országgyűlési képviselők általános választásán nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzat is. Ebbe az ötmillió forintba bele kell számítani az állami támogatást is.

Egy párt által a választási kampánytevékenységre összesen fordítható összeg meghatározásakor az egyéni választókerületi jelöltjei és az országos listán indított jelöltjei számát kell alapul venni(de legfeljebb az országos listán megszerezhető mandátumok számát).

Vagyis, ha egy párt valamennyi egyéni választókerületben indított jelöltet, akkor ezen a jogon 106 millió forintot kap (amennyiben a jelöltek átadják neki az állami támogatást), és mivel minden egyéni választókerületben állított jelöltet, még jogosult a 995 millió forint 60 százalékára (597 millió forint) is. Összesen tehát 703 millió forint állami támogatást kap. A jogszabály szerint pedig a minden egyéni választókerületben állító párt esetében a kampányra fordítható összes pénz (figyelembe véve az egyéni és országos listás jelölteket) a jelöltek száma, szorozva 5 millió forinttal, vagyis 995 millió forint.

A jelölteknek a választókerületi eredmény jogerőre emelkedését követő 15 napon belül el kell számolniuk az állami támogatás felhasználásával. Annak, aki addig a határidőig nem számol el, az állami támogatás kétszeresét kell visszafizetnie. Ha a jelölt a szavazás előtt kiesik – például azzal, hogy lemond a jelölésről, vagy elveszíti a választhatóság jogát – vissza kell fizetnie a központi támogatást. Annak a jelöltnek is vissza kell fizetnie az egymillió forintos támogatást az államnak, aki ugyan elindul a választáson, de nem szerzi meg az egyéni választókerületben leadott érvényes szavazatok legalább 2 százalékát.

Hirdetés