Invázióra készül a baloldal?

Információink szerint 1800-2000 aktivistát vet be a baloldal az áprilisi választáson Pécsen. Az aktivisták feladata az, hogy minél több embert vigyenek el a baloldalra szavazni. Ezzel jócskán lenyomhatják a többi pártot, akik szintén a terepen lesznek.

Ez lesz az első olyan választás, ahol nincs kampánycsend, vagyis a voksolás  napján is lehet kampányolni – bizonyos megkötésekkel (mint például, hogy a szavazókörök 150 méteres körzetében tilos az agitálás). A pártok tehát igencsak rágyúrnak erre a napra, de információink szerint a baloldalt szinte lehetetlen lesz lenyomni a segítők számát tekintve, ők ugyanis szabályos invázióra készülnek.

Úgy tudjuk, Pécsett 1800-2000 aktivistát vetnek be, akiknek többsége nem pécsi, hanem az országos pártközpont vezényeli őket a városba. Feladatuk, hogy minél több embert „vigyenek el” a baloldalra szavazni.

Vörösbe borítják Pécset?
Vörösbe borítják Pécset?

– Pontos feladatuk van, térképen jelöljük az egyes csoportok helyzetét és azt is, hogyan haladnak. Telefonon is hívni fogjuk a szavazóinkat, de a segítőinknek kiadtuk, hogy csöngessenek is be a lakásokba, panelekbe, társasházakba. Minden utcában, minden téren ott leszünk – mondta lapunknak büszkén egy, a baloldali kampányban dolgozó „középvezető” aktivista, aki szerint „vörösbe borítják a várost” április 6-án.

A baloldali-liberális szövetség abban bízik, hogy a rekordszámú aktivistának köszönhetően sok bizonytalan szavazót tudnak rávenni, hogy rájuk adják le a voksukat.

– Úgy számolunk, hogy a bizonytalanok 10-15 százalékát is be lehet húzni a szavazás napján. Ez sokat segíthet, hogy jó eredményt érjünk el – magyarázza a kampánycsapat tagja, aki elismerte azonban, hogy némi idegesség tapasztalható „házon belül” a várható eredmények miatt.

Az MSZP helyi szervezete “kampány-technikai okok” miatt nem akarta részletesen kommentálni az értesüléseinket, de azt cáfolták, hogy ekkora számú aktivistát mozgósítanának április 6-án.

A Fidesz figyel és őrködik

A Fidesz is készül április 6-ra, de lényegesen kevesebb, „mindössze” 500-600 pécsi aktivistával mennek neki a vasárnapnak. Mint megtudtuk, ők elsősorban a választás tisztaságára ügyelnek majd, hiszen például a szavazók szervezett utaztatása szintén tilos.

– Kaptunk olyan információkat, miszerint erre számítani lehet, ezért nyitva tartjuk a szemünket. Szeretnénk megakadályozni a láncszavazást is – magyarázza az egyik kerületi aktivista, aki azt mondta még, hogy kamerákkal, fényképezőgépekkel is felszerelkeznek, és minden törvénytelenséget azonnal jelezni fognak a megfelelő hatóságnak.

Szili buszokkal hozott 1500 segítőt
Szili buszokkal hozott 1500 segítőt

 [note note_color=”#cb250b”]2009-ben nem sikerült az invázió

Szili Katalin már próbálkozott a választók lerohanásával 2009-ben, akkor 1500 egyenpólóba öltözött – többnyire idősebb – aktivista lepte el a várost. Nem jött be, mint utóbb kiderült, a nagy számú agitátor inkább irritálta a szavazókat, mint, hogy motiválta volna őket.[/note]

Az LMP-től megtudtuk, hogy ők 25 aktivistával kampányolnak Pécsett, máshonnan pedig biztosan nem érkeznek majd segítőik. Keresztes László Lóránt, a párt pécsi vezetője szerint ekkor már nem lehet befolyásolni a szavazókat, felesleges tehát a lerohanásuk.

– Nyilván sokan vannak, akik a szavazófülkében fogják meghozni a döntésüket, de őket aligha befolyásolja az, amit a választás napján látnak, hallanak – véli.  – Számunkra  a legfontosabb cél, hogy a részvétel a lehető legmagasabb legyen. Az aktivistáink ezért elsősorban arra buzdítják majd az embereket, hogy menjenek szavazni.

Hasonló véleményen van Németh Zsolt, a Jobbik elnöke is. Szerinte sem igen lehet már befolyásolni a szavazókat a voksolás napján. A pártot egyébként 200-220 – kifejezetten pécsi –  aktivista segíti.

Hirdetés