Jelöltek: az újak gondban lehetnek Pécsen

A Fidesz, az Összefogás, az LMP és a Jobbik repülőrajttal indult, s máris összegyűjtötték aktivistáik a szignókat. A kicsik még dolgoznak, azt mondják, nem lesz gond. A tapasztalatok vegyesek, de sok helyről azzal hajtják el az aktivistákat, hogy nem írnak alá senkinek semmit.

hirdetés

Bő három nap alatt végzett minden nagyobb szervezet a jelöltállításhoz szükséges szignók összegyűjtésével – mondták el lapunknak a pártok képviselői. Van, amelyiknél tovább folytatják a munkát, hogy maximalizálják a támogatást, mások kizárólag üzeneteik eljuttatására koncentrálnak.

Ők voltak a leggyorsabbak

A mai kormányerőt képviselő Fidesz jelöltjeinek egy nap sem kellett, hogy beszerezzék az aláírásokat. Csizi Péter és Hoppál Péter, a két pécsi induló azonban aktivistáik – akikből több mint 500 áll rendelkezésükre – segítségével és személyesen folytatja a szignók gyűjtését a jelölési időszak végéig. Azt szeretnék, hogy ők rendelkezzenek a legtöbb érvényes ajánlással.

Tóth Bertalan, a baloldali összefogás egyik pécsi jelöltje szintén azt mondta, hogy megvannak a szignók, de folyamatosan kérik a támogatásokat a következő két hétben. Elmondta: sok százan vannak segítségükre a munkában, s személyesen a jelöltek is kopogtatnak.

Az LMP-sek Komlóra büszkék

Az LMP is hozta a kötelezőt, Keresztes László Lóránt, a szervezet egyik pécsi indulója azt mondta, ők is végeztek, de kint maradnak az utcán. – Szerencsére a fogadtatás pozitív, az emberek díjazták, hogy az LMP kitartott álláspontja mellett. Bennünket is meglepett, hogy Komlón az eddigieknél jóval többen bíztattak bennünket. Általános vélemény az, hogy egyszerűbb ajánló aláírásokat gyűjteni, mint korábban kopogtatócédulákat – így Keresztes. Hozzátette viszont: nagyon sokan elutasítóak a politikával szemben.

OGY2014 - Ajánlóívek

A Jobbiknak fiatalok írnak alá főként

A Jobbik, akiket zömében a 25-35 éves korosztály támogatott Németh Zsolt, pécsi országgyűlési képviselő szerint szintén végzett, s le is áll a munkával. – A kampányra helyezzük már a hangsúlyt, nem célunk az aláírások maximalizálása, de megadjuk az esélyt természetesen a támogatásra – mondta Németh.

Sziliéknek még nincs meg

A Szili Katalin nevével fémjelzett KTI még nem áll ilyen jól, ahogy a többi kis párt sem. Az egykori házelnök lapunkkal azt közölte, Pécsen nagyjából 300 aláírást gyűjtöttek össze mindeddig, de folytatják a munkát márciusig, mert így közvetlenül is találkozhatnak a választókkal. Őket nagyjából húsz aktivista segíti. Mint mondta, az emberek azon része, akik nem elutasítóak a politikával szemben, pozitívan viszonyul hozzájuk.

A Szocdemek is az elején vannak

Juhász István, Toller László egykori jobbkeze a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának színeiben indul Pécsen. Ő azt mondja, mivel nem közismert szervezetük, körülményesebben, lassabban halad a munka, de időarányosan mégis jól állnak. Eddig jelöltenként 100-150 szignójuk van meg, s összesen fejenként 600-ra hajtanak. Juhász szerint az emberek egyébként kiábrándultak a politikából, így arról is meg kell győzniük őket, hogy ők mások, mint az eddig hatalmon lévők.

Legkisebbek: gond lehet…

Kerestük a Magyarországi Munkáspárt 2006-ot és a Magyar Munkáspártot, a 4K!-t és a Magyar Hajnalt is. A 4K! csak a pécsi 1-esben indít jelöltet, ő eddig 200-250 szignót szedett össze. Az egyéni választókerületen belül nagyjából 8-10 aktivistájuk van, azt mondta, a hétköznapi embereket és az ő gondjaikat képviselik. A többi szervezet nem válaszolt lapunknak a megadott határidőig. Politikai körökből úgy értesültünk, hogy a kisebb pártoknak komoly nehézséget jelent a szignók beszerzése, ugyanis alig tudnak róluk bármit is az emberek.

Hirdetés