Kapjuk az íveket

Az áprilisi országgyűlési választás egyik újdonsága, hogy már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson jelöltként indulni szándékozóknak, hanem ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást megszerezniük.

hirdetés

Az ajánlóíveket a független jelöltek és jelölőszervezetek az országgyűlési egyéni választókerület választási irodától (oevi) igényelhetik, az íveket a hétvégén kezdték kinyomtatni az oevi-k a központi informatikai rendszerből.

A választópolgárok tehát nem a megszokott ajánlószelvényen ajánlhatnak jelöltet, hanem íveken. Az A/4 méretű ajánlóíven szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (vagy a független jelölés ténye), a település neve és az egyéni választókerület száma, az ajánlóív sorszáma és a választási iroda pecsétje. Az ajánlóíven fel kell tüntetni az aláírásgyűjtő nevét és aláírását is.

Csak az az ajánlóív érvényes, amely ezeket az adatokat és a választási iroda pecsétjét is tartalmazza.

A választópolgárnak az ajánláshoz fel kell tüntetnie nevét, személyi azonosítóját, lakcímét és anyja nevét, ezeket az adatokat a választópolgár megbízásából más is feltüntetheti a választópolgár helyett. Az érvényes ajánlásnak azonban elengedhetetlen feltétele, hogy a választópolgár személyesen írja alá az ívet.

Egy választópolgár – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – több, akár választókerülete összes jelöltjét támogathatja aláírásával, de egy jelöltet csak egy aláírással támogathat.

Hirdetés