Lecsúsztak Tóthék a biztos helyekről?

Az Együtt-PM egyéni jelöltjeit kigolyózták, a DK-sok nyerhetetlen körzetet kaptak, míg az erősnek vélt Tóth Bertalan és Szakács László is bukhat az ellenzéki közös listán. Ám, még korántsem biztos, hogy minden így marad.

Megtörtént a nagy ellenzéki összefogás: sorrendben Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea szerepel az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Liberálisok közös országos listájának első öt helyén – jelentették be kedden. A régiek közül pedig egyéniben a szigetszentmiklósi körzetben Kuncze Gábor is ott lesz.

lista1.jpg

Ellenzéki összefogás ide vagy oda, a legfrissebb országos lista első húsz helyéből azért megtartott 14-et az MSZP. Ez azt is jelenti, hogy 6, korábban az MSZP listáján biztos helyen álló politikus kiszorult a legelőkelőbb, biztos bejutást ígérő helyről.

A lista átrendeződése érzékenyen érinti Tóth Bertalant, az MSZP pécsi „arcát”, aki elnökségi tagként a korábbi önálló MSZP-s lista 17. helyén állt: ő most visszacsúszott a 23. helyre, miután 6 új belépő előzi meg.

listabaranya

Szintén bukott – bár kisebbet – a komlói Szakács László, aki az MSZP országos listáján a 12. volt, most ő – mivel elé csak 4 új jelölt érkezett – a 17. lett. (Azért nem 16., mert éppen oda került az Együtt-PM egyik arca.) Szakács azt mondta, annak ellenére, hogy visszacsúszott, szerinte a közös lista több lehetőséget jelent, de ő az  egyéni körzetet szeretné megnyerni.

Tóth és Szakács ugyanis megtartja egyéni jelöltségét, bár ezekben igen nehéz dolguk lesz – Horváth Csaba politológus szerint, ha fideszes aspiránsok ellen akarnak a Parlamentbe jutni.

Az Együtt-PM bukott nagyot Baranyában: elvesztette mind a szigetvári, mind a mohácsi körzetet. Az előbbiben Berkecz Balázs, míg az utóbbiban az MSZP-s Olt Gergely indult volna. Mohácsi körzet megszerzésében még múlt héten is reménykedtek, Mohács ugyanis nem nagyon kellett a szocialistáknak – mindezt pedig megerősítette Kunszt Márta, a DK baranyai szervezője.

– Már a kezdetekkor azt mondták a szocik, ha együttműködés lesz, akkor Mohácson indulhat DK-s, mert a szocialisták szerint az úgyis nyerhetetlen – mondta. – De azért fontos az a körzet, mert a leadott szavazatok a közös listánál számítanak.

Kunszt egyébként a sajtóból tudta meg, hogy nyertek egy – tehát eleve elbukott – helyet, ahol a volt MSZP-s Nyúlné Zátonyi Zitát indítják. Kunszt szerint logikus lépés volt, hogy Szigetvárt megkapták a szocialisták, hiszen „ez a Berkecz Balázs nevű fiatalember igen kevéssé volt ismert”. Egyelőre kérdés az is, hogy az MSZP kit küld harcba Szigetvárért.

Berkecz azt mondta lapunknak, hogy nem csalódott, fel volt készülve arra, hogy az összefogás érdekében akár vissza is kell lépnie. Szerinte nem az ő személye, hanem az a fontos: “ne Orbán országában éljenek a következő években”.

Kerestük Tóth Bertalant is, hogy mit szól a változásokhoz, de ő nem vette fel a telefont.

Az, hogy mennyire nagy a káosz a baloldalon – és mennyire nem kell senkinek Mohács – ,  jól mutatja, hogy az MSZP-hez közel álló baloldali blog szerint nem a Kunszt Márta által említett Nyúlné Zátonyi Zita lesz a mohácsi jelölt, ő visszalépett, hanem Loschán Ferenc olaszi nagyvállalkozó, aki eddig a háttérben dolgozott.  Szigetváron pedig Nagy Attila sellyei polgármestert küldik a csatába a szocialisták.

Hirdetés