Lecsúsztak Tóthék a biztos helyekről?

Az Együtt-PM egyéni jelöltjeit kigolyózták, a DK-sok nyerhetetlen körzetet kaptak, míg az erősnek vélt Tóth Bertalan és Szakács László is bukhat az ellenzéki közös listán. Ám, még korántsem biztos, hogy minden így marad.

Megtörtént a nagy ellenzéki összefogás: sorrendben Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea szerepel az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Liberálisok közös országos listájának első öt helyén – jelentették be kedden. A régiek közül pedig egyéniben a szigetszentmiklósi körzetben Kuncze Gábor is ott lesz.

lista1.jpg

Ellenzéki összefogás ide vagy oda, a legfrissebb országos lista első húsz helyéből azért megtartott 14-et az MSZP. Ez azt is jelenti, hogy 6, korábban az MSZP listáján biztos helyen álló politikus kiszorult a legelőkelőbb, biztos bejutást ígérő helyről.

A lista átrendeződése érzékenyen érinti Tóth Bertalant, az MSZP pécsi „arcát”, aki elnökségi tagként a korábbi önálló MSZP-s lista 17. helyén állt: ő most visszacsúszott a 23. helyre, miután 6 új belépő előzi meg.

listabaranya

Szintén bukott – bár kisebbet – a komlói Szakács László, aki az MSZP országos listáján a 12. volt, most ő – mivel elé csak 4 új jelölt érkezett – a 17. lett. (Azért nem 16., mert éppen oda került az Együtt-PM egyik arca.) Szakács azt mondta, annak ellenére, hogy visszacsúszott, szerinte a közös lista több lehetőséget jelent, de ő az  egyéni körzetet szeretné megnyerni.

Tóth és Szakács ugyanis megtartja egyéni jelöltségét, bár ezekben igen nehéz dolguk lesz – Horváth Csaba politológus szerint, ha fideszes aspiránsok ellen akarnak a Parlamentbe jutni.

Az Együtt-PM bukott nagyot Baranyában: elvesztette mind a szigetvári, mind a mohácsi körzetet. Az előbbiben Berkecz Balázs, míg az utóbbiban az MSZP-s Olt Gergely indult volna. Mohácsi körzet megszerzésében még múlt héten is reménykedtek, Mohács ugyanis nem nagyon kellett a szocialistáknak – mindezt pedig megerősítette Kunszt Márta, a DK baranyai szervezője.

– Már a kezdetekkor azt mondták a szocik, ha együttműködés lesz, akkor Mohácson indulhat DK-s, mert a szocialisták szerint az úgyis nyerhetetlen – mondta. – De azért fontos az a körzet, mert a leadott szavazatok a közös listánál számítanak.

Kunszt egyébként a sajtóból tudta meg, hogy nyertek egy – tehát eleve elbukott – helyet, ahol a volt MSZP-s Nyúlné Zátonyi Zitát indítják. Kunszt szerint logikus lépés volt, hogy Szigetvárt megkapták a szocialisták, hiszen „ez a Berkecz Balázs nevű fiatalember igen kevéssé volt ismert”. Egyelőre kérdés az is, hogy az MSZP kit küld harcba Szigetvárért.

Berkecz azt mondta lapunknak, hogy nem csalódott, fel volt készülve arra, hogy az összefogás érdekében akár vissza is kell lépnie. Szerinte nem az ő személye, hanem az a fontos: “ne Orbán országában éljenek a következő években”.

Kerestük Tóth Bertalant is, hogy mit szól a változásokhoz, de ő nem vette fel a telefont.

Az, hogy mennyire nagy a káosz a baloldalon – és mennyire nem kell senkinek Mohács – ,  jól mutatja, hogy az MSZP-hez közel álló baloldali blog szerint nem a Kunszt Márta által említett Nyúlné Zátonyi Zita lesz a mohácsi jelölt, ő visszalépett, hanem Loschán Ferenc olaszi nagyvállalkozó, aki eddig a háttérben dolgozott.  Szigetváron pedig Nagy Attila sellyei polgármestert küldik a csatába a szocialisták.

42 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Pécsről tünnének el!!!!
  Akinek pedig az előző garnítúra volt a jó, na annak mindennap a nyakába ültetném őket!!!)))

 2. 30-ig abszólut biztosak a bejutó helyek a baloldalon de a jelenlegi közvéleménykutatási adatok szerint is ennél többet szereznek majd a 200 fős parlamentben. Önök értenek az újságíráshoz? Vagy tudatosan akarják lejáratni Tóth Bertalant és Szakács Lászlót?

 3. Sima fideszes győzelem ígérkezik ezek után Pécsen. Köszönjük Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc.

 4. Mitől szabadultak meg 2010-ben az emberek? A munkanélküliek pl. további 6 havi ellátástól, a trafiktulajdonosok a tulajdonjoguk további gyakorlásától, több millióan a magánnyugdíjuktól örökre, a diákok egy része a röghöz kötés-nélküliségtől, az alacsonyabb jövedelmek havi 8-10-12 ezer Ft-tol, a teljes magyar nép a köztársaságtól és a demokráciától, népszavazástól, az önkormányzatok az iskoláiktól, kórházaiktól, tűzoltóságaiktól, és a lista holnapig folytatható….

 5. Kedves barátaim, ismerőseim,demokraták! Mivel szegény ember vízzel főz, a Fideszt nem válthatja le (vagy fel) senki más, csak ez a “csapat”, márpedig az országnak és a benne élő emberek TÖBBSÉGÉNEK elemi és jól felfogott érdeke a mielőbbi kormányváltás, így hát rájuk vár ez a szép feladat, a néphülyítés világbajnokai ellen…

 6. Közel 6 millió szavazó polgár van aki nem támogatja a Fideszt,ugyanakkor közel 4 millió bizonytalan is van, őket kell meggyőzni és rávenni, hogy menjenek szavazni…a Fidesz elmebeteg vezetője, ma megpuccsolta Magyarországot, a parlamentet és a népet! Ezt kell megértetni a sok miliő szavazóval!

 7. Nem érted te ezt. Te azok közé tartozol, akik szerint Hofi lázadó volt annak idején, ugye?

 8. A “fideszes, náci” HVG azt írja: Csak Unicummal bírták a PM-esek Gyurcsányt

  A “fideszes, náci” Index: Az Együtt vesztett, mit nyert az MSZP és a DK?

  Az “ultrafideszes” 444.hu: Az MSZP sóher volt a szövetségeseivel

  Kell ennél több?

 9. Helyes!
  Te el is hiszed ezt a sok baromságot, amit ide irkálsz? Mert ha igen, akkor nagyon sajnállak. Pécsett pedig szerintem nincs váltó hangulat, sőt. Itt ha lehet még jobban utálják a fiatal szocikat, mint máshol. Teljesen rossz nyomon jársz Elvtárs.

 10. Re Anonimus: Az amnézia, az amnézia… az öreg korra jellemző, bár néha fiatalok is hajlamosak rá… HCS két nagy jövendölése: Toller László veszít 2006-ban az országgyűlési és Tasnádi Péter veszít 2006-ban a polgármesteri választáson. Folytassam?
  No de sebaj. Amúgy is az ami országosan igaz, nem igaz Pécsen! Itt a baloldal bőven vezet. Az összefogás révén persze országosan is bekövetkezik ez a helyzet. Az ne tévesszen meg senkit, hogy mennyi a biztos pártválasztó. Mást kell nézni. Az olyan adatokat, hogy mennyi a jelenlegi kormánnyal elégedett illetve elégedetlen polgár. Itt több mint 2/3- az elégedetlen és kormányváltást akarók száma! Nyilván ebben benne vannak a jobbikos szavazók is. Így a “Kormányváltó koalíció” 50 % feletti potenciális szavazóra számíthat. A kampány persze sokat módosíthat pozitív és negatív irányban is. Ezért itt az ideje a jelenlegi helyzet tényleges bemutatásának, a programok ismertetésének, és a nép meggyőzésének. Hajrá Magyarország, előre nézz!

 11. Szánalom ez a cikk!
  Sajnálom, hogy szeretett városom neve szerepelhet egy ilyen médium nevében.

  A cikk szerzője bővíthetné politikai és választójogi ismereteit! -ha az objektív újságírást már nem várhatjuk el tőle…
  🙁

 12. Éppen hogy nem állnak jól a baloldali és ellenzéki erők még a köztudottan balos közvéleménykutatók szerint sem! Azért kellett összeállniuk! Ezt Bajnai ismerte be az ATV-n. Csakhogy tévedés azt hinni, hogy ami külön-külön 10, az együtt majd 50 lesz! Amennyit hoz ez az összeborulás, annyit visz is. Ha nem többet… H. Cs. pedig mikor is tévedett? Mert én nem így emlékszem.

 13. Ha olvasom a cikket, akkor itt mindenki bukik, mint a réce. Holott az MSZP visszanyerte Szigetvárt, a két MSZP-s politikus pedig nyert az egyéni körzetekben egy sereg támogatót. Az együttműködés pedig mindig lemondással is jár a másik fél részére. Így Tóth 23-ik és Szakács 17-ik helye érthető. Ugyanakkor mindkettő befutó helynek számít. Más kérdés, hogy egyéniben kell nyerni, nem listán. Az egyéni győzelemnek pedig a fent említettek miatt nőtt az esélye. Amúgy érdekes Horváth Csaba véleményét etalonnak elfogadni akkor, amikor a neves politológus az utolsó 10 évi jóslataival nagyobb részt tévedett. Persze vaktyúk is találhat szemet… – de nem Pécsett. A közvélemény-kutatási adatok ugyanis nem ezt mutatják. Persze ezeket ebben a lapban nem szokás nyilvánosságra hozni.

 14. Így már igazán biztos a baranyai GYŐZELEM a demokratikus pártok részéről! A megtörtént történelmi összefogás adta lehetőségekkel nyílt ki igazán az út a Fidesz bábjaival, hazugságpapírral ellátott jelöltjeivel a leszámolásra! Dr. Tóth Bertalan, Szakács László- ahogy olvashattuk már Nagy Attila Sellyéről és Loschán Ferenc az igazi jelöltek! Ember centrikusak, demokraták és – ez váratlan a Fidesznek- Ők azt cselekszik, amit mondanak…Pozitívan nézhetünk valóban most már előre, az öt párt és képviselőik, ha mi is úgy akarjuk- és úgy akarjuk, ugye!- visszahozzák az élhető életet, a Köztársaságot, az emberséget, a szolidaritást!
  Olvasva a fenti “aggódó” cikket, Töth Berci, Szakács Laci beértetek, mert akivel a kormánypárti média foglalkozik , akit sajnál AZ AZ IGAZI ELLENFÉL!…de írhatnám, hogy az igazi győztes is, akik bírják a sok léhűtő után az emberek bizalmát, akiknek eszük és szívük is helyén van, hogy valami régen – 5 éve- érzett boldogságot, nyugalmat , boldogulást hozzanak a számunkra legszebb, de visszafejlődő megyébe! Nagyon remélem, hogy most, mikor BARANYA MINDEN DEMOKRATIKUS JELÖLTJE eséllyel indul a választáson, 2014. április után megtelnek ipari parkjaink, megindul újra a bányászat , sokkal kevesebb lesz a munkanélküli, a szegény és nincstelen, tehát újra elkezdhetünk élni…Hoppál és Csízi urak a regnáló város illetve megyei önkormányzati vezetők szeressenek ki a politikából, ahogy az 5 év bizonyította ehhez SEM értenek, mondjanak le hatalmi és vagyonszerzési vágyaikról- mert ne akarják, hogy egyéb tevékenységükről is PAPIRT KAPJANAK

  HAJRÁ BERCI, LÁSZLÓ, ATTILA, FERENC TI VAGYTOK AZ ERŐSEBBEK- AZ , HOGY OKOSABBAK IS, AZ NEM KÉRDÉS!-MENTSÉTEK MEG BARANYA MEGYÉT, AZ ITT ÉLŐKET, MERT ÉLNI AKARUNK!

 15. A listat elnezve teljesen vilagos, hogy a baloldali-liberalis ellenzeki vezetok lemondtak es feladtak Pecset! Uj nevek, hiteles emberek kellettek volna jelolteknek, NEM pedig lejaratott es jol ismert szocialistak, akik tevekeny reszesei voltak Pecs totalis eladositasanak. Szerintem.

 16. Hogy ez a Nagy Összeborulás már Szili Katinak sem jött be 2009-ben Pécsen, pedig Ő a legnépszerűbb mszps politikus volt! 2010-ben sem sikerült a Baloldali Összefogás Meixnernek! A Jutalomkirály Tóthnak és a Bajai Videós Szakácsnak miért sikerülne? Esélyük sincs.

 17. bóka ”úr”!!
  DE el ám!!
  Mondjuk sosem olvashattunk öntől egyetlen egy korrekt tárgyilagos cikket!De hát nem is erről szól a fideszes újságírás,nem igaz?Nem baj,nemsokára vége..utolsó rúgások!!

 18. Az összefogás rendkívüli módon megnövelte annak esélyeit, hogy Baranyában taroljon a demokratikus ellenzék. Tóth és Szakács biztos befutó a kerületükben, Hoppál készülhet, hogy újra az iskolájában viheti a szót, illetve a dalt. A széleskörű együttműködés biztosítja, hogy a közös listáról sokkal több jelölt kerülhet be a parlamentbe.

 19. Eddig reménykedtem abban, hogy Bajnai majd változást hoz. Ezekután, hogy összeállt a régiekkel, a lejárt, levitézlett politikusokkal, az ilyen Kuncze és Fodor félékkel, na meg persze a Gyurcsánnyal, biztosan nem fogok erre a társaságra szavazni. Akkor már a Jobbik. Vagy otthon fogok maradni és szavazzon az, aki akar.

 20. Ez az egész osztózkodósdi egyáltalán nem rólunk választókról szól, hanem róluk és arról, hogy bebiztosítsák a hatalmukat, a pénzüket és a jólétüket a következő 4 évre! Nélkülem, én ehhez nem fogok asszisztálni.

 21. Szerintem Hargitai csont nélkül viszi a mohácsi körzetet, Tiffán úr körzete viszont meglehetősen ingatag lett, ha igaz a jelölt személye. Ezzel együtt osztom Matekos véleményét, a pécsi baloldali-liberális jelöltek katasztrofálisak.

 22. Na, látom lepacsiztak egymás között a szocik és az szdsz maradéka. Végre Együtt újra a Nagy Csapat! :DDDDDD

 23. Elgondolkodtam….
  Hát tényleg……
  Mondjuk az is hibas kijelentes h elgondolkodtam……..

 24. Lef.o.som a bokámat! Fletó, FODOR, KUNCZE, Meseházy, és a Libatolvaj! Szánalmas. Szerencsére Horn Gyula bácsit már nem tudtátok indítani. Tőletek kitellt volna.

 25. Bóka úr! bírja már ki ezt a 2-3 hónapot, utána beállhat mosogatni Hoppálékhoz…:-)

 26. Kit érdekelnek a befutó listás helyek? Az MSZP-Együtt-DK szövetség agyon fogja verni a csaló, mutyizó, hazudozó Fideszt! Hoppálék pakolhatnak! Hamarosan annyi a Csizi trafikjainak is!

 27. Megkövetem Bóka Urat! Nem ő, hanem én vagyok hülye és írtam megint marhaságokat az mszp-s blogomban. Sorry! Dehát ezt adta ki a pártszékház, mit tehettem volna.

 28. Boka úr Kicsit Pontosabban és nem Jobboldali szemlélettel kellene információkat Közölni FIDESZ Bérenc !!!!

 29. 2006-ban meg még arra is hajlandóak lettek volna, hogy ne Vekker legyen a minálnok … a hatalom megszerzése érdekében … oszt úgy sem kellettek … akkor már Ibolykáéknak sem. Úgyhogy semmi nem biztos … csak az, hogy a dolgok változnak … már pedig az MSZP 3 jelöltje behúzza a körzetét..:-)

 30. Vicc az egész cikk..:-) Simán lenyomja ez a két jelölt a Csizi-Hoppál párost…Ugyanis nem csúszta le sehonnan…Mióta van neked is arra jogod, hogy hazudozz, ez csak a Hoppál joga…

 31. Bóka Úr!

  Maga egy igazi hulye!talan melyebb ismeretekkel kene rendelkezzen a valasztasi rendszerrol.

Comments are closed.