Lopta a szlogent a baloldali Összefogás?

A helyi választási bizottsághoz fordul az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE), mert szerintük a baloldal szereplői átverik a választókat. Plakátjaikon ugyanis Összefogás névvel hirdetik magukat, míg az MSZP-hez köthető Pécs jövője Facebook-oldalon pedig „Összefogás Pécsért, Baranyáért” szlogennel toboroznak szimpatizánsokat.

hirdetés

Akár meg is tilthatják a baloldalnak Pécsen, hogy az Összefogás névvel szerezzenek maguknak támogatókat, hiszen az ÖPE hétfőn jogorvoslati kérelemmel fordul a helyi választási bizottsághoz. 2009-ben már Szili Katalin is próbálkozott hasonlóval, akkor őt is elmarasztalták emiatt.

Összefogás Pécsért...? - Kőváriék szerint megtévesztik a választókat
Összefogás Pécsért…? – Kőváriék szerint megtévesztik a választókat (Forrás: Pécs jövője Facebook-közösség)

– A baloldali szereplőket hirdető plakátok is alkalmasak a választók megtévesztésére, de a bejegyzések alapján teljes mértékben az MSZP-hez köthető „Pécs jövője” Facebook-közösség ennél is komolyabban bitorolja nevünket, egyenesen „Összefogás Pécsért, Baranyáért” szlogennel, a kijelentést öles betűkkel hirdető kezdőképernyővel vár támogatókat – panaszkodott lapunknak Kővári János, az ÖPE politikusa, országgyűlési képviselő.

– Mindezek miatt hétfőn a választási bizottsághoz fordulunk. Azt várjuk, hogy – 2009-hez hasonlóan – kötelezzék Pécsen a baloldali erőket az Összefogás név használatának mellőzésére – tette hozzá.

plakát3

Emlékeztetett arra is, hogy 2009-ben a polgármesteri kampányban Szili Katalin is az “Összefogás” jelöltjeként hirdette magát, s a hatóság akkor kötelezte Sziliéket ennek a szlogennek a mellőzésére.

Tóth Bertalan, a baloldal egyik pécsi jelöltje szerint valóban az MSZP-hez köthető az említett Facebook csoport, de az Összefogás Pécsért Egyesület kifogásaival nem ért egyet.

– Jó lenne, ha Kővári János ezeknél lényegesen fontosabb kérdésekkel foglalkozna, például Pécs problémáival – magyarázza a politikus.

Az óriásplakátokkal kapcsolatban a párt központi kommunikációs stábja érdeklődésünkre közölte, hogy “a demonstrációkon, olvasói levelekben, lakossági fórumok hozzászólásaiban megnyilvánuló választói akarat, a köznyelv nevezte el összefogásnak baloldali ellenzéki erők koalícióját, ezért az elnevezést nem lehet kisajátítani”.

[box title=”A 2009-es ügy…”]Az MTI 2009 májusában a következőket írta a korábbi ügyről: “Megsértette a választási törvényt Szili Katalin és az MSZP a Baranya Megyei Bíróság által hozott jogerős határozata szerint azzal, hogy a pécsi szocialista polgármesterjelölt az “Összefogás” jelöltjeként népszerűsítette magát választási plakátjain.

A bíróság helyt adott az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) alelnöke, Kővári János beadványának. Ebben a politikus kifogásolta, hogy Szili Katalin egyes választási plakátjain és szórólapjain “a MÁJUS 10-ÉN szavazzon az Összefogás jelöltjére!” szöveg szerepel.

Úgy ítélte meg, az “Összefogás” szó azt sugallja, hogy az egyesület Szili Katalint támogatja a polgármester-választáson, holott a szervezet egy másik jelöltet támogat. A döntés értelmében Szili Katalin és az MSZP megsértette a választási törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelvét, amelyet akkor követhetnek el a választás résztvevői, ha a választással kapcsolatos jogaikat, ezek között a kampánytevékenységre, a jelölt népszerűsítésére, plakát elhelyezésére való jogot oly módon gyakorolják, hogy az alkalmas lehet a választók megtévesztésére.

A bíróság határozatában kötelezte Szili Katalint és az MSZP-t, hogy a kifogásolt plakátokról három napon belül távolítsa el az “Összefogás” szót.”[/box]

 • Palibá

  Pont olyanok vitáznak egy magyar szóért akiknek közük nincs a Magyarsághoz .

 • Facebook csoport elérhetősége

  Az Facebook csoport a facebook.com/pecsjovoje oldalon érhető el és lájkolható. Már több, mint 3800-an lájkolták! Kővárinak esélye sincs.

 • Elemző

  Én azért végig is olvasnám azt a felmérést, amit itt belinkeltek. Nem olyan rózsás az a baloldalra nézvést.

 • nem tudom hol élsz???

  én már alig ismerek fideszest magam körül
  4 éve még sokan voltak
  ma már sokkal kevesebben

  bajai ismerőseim szerint is váltás lesz

 • itt az ipsos felmérés

  azért nem láttad mert a jobbos álújságok kivágják ami nem teszik

  a cím megtévesztő de ebben benne van

  http://hvg.hu/itthon/20140212_Ipsos_erosodott_a_Fidesz_meglodult_a_Jobb

 • kváncsi

  Mutatnál vagy linkelnél ide egy ilyen Ipsos mérést? Mert eléggé hihetetlen dolgokat állítasz. Éppen az ellenkezője az igaz.

 • Toth jol all

  Ez a kapkodas es osszevisszakapkados azt mutatja hogy az mszp jol all.

  A fidesz csak negativ kampanyt folytat.
  Az ipsos szerint a nyugdijasoknal mar az osszedigas vezet a fidesz elott
  21-16

  Meg sok ilyen primitiv vadaskodast hozzatok le
  Akkor sok ember rag megy szavazni es a vegen meg az orszagos bukta is meg lesz
  2002-ben is meg tudtatok csinalni

  Most is csak hozzatok a formatokat
  A hamisutas kormanyzati szinten az oszodi jelentessel is balra visz

  Tovabb

 • Lisztharmatos szegfű

  Tóth Berci mindent lop. Csokival kezdte, a buszokkal folytatta és persze most is lop. Lopás=MSZP

 • Egyszerűl!

  Röhej az egész egy Összefogás szóért ilyen cirkuszt csinálni!
  Meg tévesztik a szavazókat?

 • Meglepetés

  Szocik megint elloptak valamit? Mindenki meglepődött ezen…

 • Pécsi

  Az ÖPE akkor szólhatna, ha az ő röviditésük az lenne, hogy ÖPEB. ugyan is ott van az a szó is, hogy Baranyáért. Ettől kezdve nincs miről beszélni. Bár csak összefogtak volna Köváriék Pécsért, de sajnos nem tettek ezért a városért semmit.