Mecseki bányászokkal állapodtak meg a Szocdemek

Veszélyes munka volt

Három mecseki bányászszervezettel írt alá megállapodást a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja csütörtökön annak érdekében, hogy az ágazatot érintő korábbi juttatásokat visszaállítsák – közölte Schmuck Andor pártelnök az MTI-vel.

hirdetés

A politikus elmondta, szerdán egy kötelezettségvállalást írt alá, amely szerint a párt mindent megtesz azért, hogy ne kössék a bányászok egészségkárosodási járadékát a minimális öregségi nyugdíjhoz. Álláspontjuk szerint továbbá kompenzálni kell az érintetteket a járadék 2012-es eltörléséért, illetve azért, mert korábban hat évig nem emelték annak összegét.

Emellett a párt vizsgálja a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak visszaállításának törvényi lehetőségét, és ez már nemcsak a bányászokat, de mások mellett a rendőröket, a tűzoltókat, a kohászokat és a mezőgazdasági volt foglalkoztatottakat is érinti – ismertette Schmuck Andor.

Hozzátette: a három mecseki bányászszervezettel kötött megállapodás szerint kölcsönösen együttműködnek az ágazatot érintő juttatások visszaállítása érdekében. Példaként említette, hogy pénteken 13 településen tartanak közös figyelemfelkeltő demonstrációt.

A pártelnök hangsúlyozta: ha igaz az, hogy Magyarország jobban teljesít, akkor az országnak szolidárisan kell fordulnia azok felé, “akik saját egészségüket kockáztatva szolgálták”. Ezért a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja a következő ciklus végére el kívánja érni, hogy a jelenleg 28500 forintos öregségi nyugdíjminimum a duplájára emelkedjen.

Hirdetés