Összefogás: meghátrált a baloldal?

Már megváltozott a Facebook-közösség nyitóképe

Miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint is megtévesztő a baloldali tömörülés „Összefogás Pécsért, Baranyáért” szlogenje, megváltoztatták a támogatók toborzására életre hívott Pécs Jövője Facebook-közösség oldalának nyitóképét. A baloldaliak annak ellenére döntöttek így, hogy szerintük az NVB-nek nincs igaza.

hirdetés

„Együtt Pécsért, Baranyáért – ÖSSZEFOGÁS 2014” – immár ezzel a szlogennel hirdeti magát a baloldali összefogáshoz köthető Pécs Jövője közösség a Facebook-oldal nyitóképernyőjén. Mindez azt jelenti, hogy a baloldal az NVB szombati határozata után hátralépett egyet, s elismerte, hibázott.

Már megváltozott a Facebook-közösség nyitóképe
Már megváltozott a Facebook-közösség nyitóképe

Kerestük Tóth Bertalant, az MSZP elnökségi tagját, a tömörülés pécsi képviselőjelöltjét, mit szól a döntéshez, s tervezik-e, hogy a plakátokról is eltávolítják Pécsen az Összefogás feliratot. Mint mondta, a párt központi sajtóközleménye az irányadó, így nem kíván nyilatkozni a kérdésről.

Abban azt írták, hogy Kúriához – a korábbi Legfelsőbb Bírósághoz – fordul az Összefogás, mert tévesnek tartja a döntést egyrészt azért, mert az összefogás kifejezést egyetlen civil szervezet vagy párt sem sajátíthatja ki magának. Másrészt azért, mert az Összefogás Pécsért Egyesület elnevezésű civil szervezet nem indul a választásokon, így fogalmilag is kizárt a megtévesztés.

– Az MSZP-nek nem sikerült megértenie a problémát, ahogy a magyar helyesírás szabályait sem. Az Összefogás Pécsért, nagy ö-vel írva nevet jelöl, nem kifejezést, ezzel pedig visszaéltek. Ez tény. Ráadásul az Összefogás Pécsért Egyesület a Fidesz-KDNP jelöltjeit támogatja. Azzal kapcsolatban pedig, amit vitatnak, egy bő sajtóközleményben reagálunk a délután – mondta Kővári János, az ÖPE alelnöke.