Rezsi: 6 milliárd marad a pécsieknél

A rezsicsökkentés továbbvitelének célja, hogy Magyarország kínálja Európában a legolcsóbban az energiát – mondta a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője kedden Pécsen. Csizi Péter alpolgármester szerint csak a mostani kormány rezsicsökkentéseivel hatmilliárd forintot hagytak a pécsieknél.

hirdetés

Németh emlékeztetett rá, az idén három lépésben lesz kisebb a rezsi, a gáz ára április 1-jével 6,5 százalékkal, az áramé szeptemberben 5,7 százalékkal, a távhőé októberben 3,3 százalékkal csökken.

Csizi Péter (Fidesz), pécsi országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a rezsicsökkentés egyik legnagyobb haszonélvezői a távfűtéses panellakásokban élők. Ők ugyanis, mondta, alternatív módszerekkel csak nagyon kis mértékben tudnak takarékoskodni a fűtéssel.

Hozzátette: az első rezsicsökkentés óta 5,5 milliárd forint maradt a baranyai megyeszékhely lakóinak zsebében az energiaárak mérséklésének köszönhetően, a harmadik rezsicsökkentés pedig újabb 300 millió forintos megtakarítást jelent még idén a pécsieknek.

Azt mondta, az embereknek bele kell gondolniuk a választások előtt, mit jelentett nekik a rezsicsökkentés, s a baloldali kormányok, városvezetések idején hányszor emelték a tarifákat. Kitért rá: csak Pécsen a szocialista városvezetések idején 119-szer emelkedtek a rezsiárak, a baloldali összefogás egyik pécsi jelöltje, Tóth Bertalan pedig egymaga 82-szer szavazott a közüzemi tarifák növelése mellett.

Németh Szilárd úgy fogalmazott, 2014 a rezsiharcnak, a rezsicsökkentés megvédésének és továbbvitelének éve lesz. Hozzátette: a kontinens legolcsóbb energiaszolgáltatását szeretnék megteremteni a gazdaságban is, elsősorban az ipar területén.

Németh Szilárd, Csizi Péter

Elmondta: ha a családok kevesebb rezsit fizetnek, akkor biztonságuk növekszik, több szabadon elkölthető pénzzel rendelkeznek. A rezsicsökkentés további előnye, tette hozzá Németh Szilárd, hogy – mint ahogy az az elmúlt nyolc hónapban történt – nő a kiskereskedelmi forgalom vagy éppen csökken az infláció.

Szólt arról is, hogy az alacsony energiaárakat kínáló országok versenyképesek, így ahhoz, hogy hazánk jó befektetői és vállalkozói környezetet tudjon kialakítani, elengedhetetlenül szükséges az olcsó energia.

A politikus azt mondta, az előző szocialista kormányok nyolcéves működése alatt tizenötször emelték Magyarországon a gáz és az áram árát, ezért a gáz ára háromszorosára, a villamos áram tarifája kétszeresére emelkedett folyamatosan csökkenő reálbérek és 58,8 százalékos infláció mellett.

Úgy fogalmazott: a baloldali összefogás szereplői ellenzik a rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedéseket, mert, mint mondta, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, a Bajnai Gordon-féle Együtt-PM tagjai, s szocialista képviselők közül is többen nemmel szavaztak, amikor ennek megszavazásáról döntött a parlament.