Simon-ügy: feljelentést tett a Jobbik

A Jobbik nem tartja elegendőnek, hogy Simon Gábor ellen csupán adócsalás és okirat-hamisítás miatt folyik eljárás, ezért feljelentést tettek bűnszervezetben való részvétel miatt – közölte a Jobbik szóvivője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

hirdetés

Dúró Dóra hangsúlyozta: a Jobbik a kialakult helyzetben továbbra is küzd a politikusbűnözés ellen, ezért ha kormányra kerülnek a választások nyomán, akkor az első dolguk lesz az országgyűlési képviselők mentelmi jogának megvonása.

A Jobbik valamennyi képviselője nyilatkozatot tett arról, hogy nincs eltitkolt vagyona, miközben a többi parlamenti párt nem is reagált Vona Gábor pártelnök erre irányuló kezdeményezésére – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Dúró Dóra úgy vélekedett, hogy az ügyészség feladata volna a Simon-ügy okán, hogy az MSZP érintettségét feltárja. Közölte, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök októberben kijelentette, hogy az MSZP-hez érkeztek illegális pénzek, amelyekről “jobb, ha nem tudjuk, honnan” jöttek. Vagyis vizsgálni kellene, hogy a szocialisták volt elnökhelyettese, Simon Gábor által eltitkolt vagyonnak van-e köze az MSZP-hez.

Mindennek elősegítésére Vona Gábor, a Jobbik elnöke kezdeményezte a frakcióvezetőknél egy olyan újabb vagyonnyilatkozat kitöltését, amelyben a képviselők igazolják, hogy nincs eltitkolt vagyonuk. Ám ezt csak a Jobbik képviselői töltötték ki.

A szóvivő emlékeztetett arra, Simon Gábor azzal védekezett, hogy nem talált megfelelő rublikát a 240 millió forint feltüntetésére.

Hozzátette: az ilyen helyzetek elkerülése érdekében a Jobbik készített egy pótlapot a vagyonnyilatkozathoz, ezen Simon Gábor bevallhatja az offshore számlán szereplő összegeket, a kenőpénzeket, a közbeszerzési pályázatokból visszakapott pénzt és az illegális befektetésekből származó jövedelmet. Ezt az MSZP-frakción keresztül eljuttatják számára, s elvárják az MSZP-től is, hogy segítse elő az ügy hátterének felderítését – közölte Dúró Dóra.

Az őszödi beszéddel kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta, az igazán lényeges a beszéd tartalma, vagyis az: Gyurcsány Ferenc bevallotta, hogy hazudott. Azért, hogy a jövőben ez ne maradhasson következmények nélkül, a Jobbik már korábban is kezdeményezte az országgyűlési képviselők visszahívhatóságának bevezetését.

Ugyanakkor a nyilvánosságra hozott jelentés túlságosan anonimizált, vagyis kevés konkrétumot tartalmaz – vélekedett az ellenzéki politikus.

Hirdetés