Szili: Gyurcsányék nem baloldaliak

Szili Katalin, volt pécsi szocialista, ma független országgyűlési képviselőt kérdeztük arról, mi a véleménye a mai Pécsről, a baloldali összefogásról, a Fideszről, s az általa képviselt Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt milyen kampányra készül, miben próbál különbözni a többiektől. 

hirdetés

Szili Katalin, korábbi MSZP-s parlamenti házelnök 2010-ben alakította meg a Szövetség a Jövőért Mozgalmat, majd a Szociális Unió nevű pártját, amelynek elnökévé is választották. Emiatt MSZP-s párttagsága megszűnt, s kilépett az MSZP országgyűlési frakciójából is. Azóta függetlenként politizál, s az elnökletével megalakult Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt minden körzetben önállóan indul a tavaszi választásokon.

Mint azt lapunknak elmondta, markánsan megkülönböztetik magukat a bal- és a jobboldaltól is. A baloldali összefogásról például azt mondja, az sem nem baloldali, sem nem összefogás.

Soha nem volt igazi baloldali kormányzás Magyarországon, mondja
Soha nem volt igazi baloldali kormányzás Magyarországon, mondja

– Sokkal inkább liberális érdekszövetség, hiszen a szervezetek, személyek és az általuk képviselt, egymással szembeni gyökeres ellentmondásokkal terhelt programjaik ezt bizonyítják. Ők a párturalmat építenék tovább, mi pedig egy program- és értékközösség jegyében a civil demokráciát. Nem az ő hívőiket akarjuk elhódítani, hanem saját programunkat képviseljük – közölte a pécsi politikus.

Azt mondta, független képviselőként eddig a konszenzust és kompromisszumokat kereste, s úgy véli, „egy ellenzéki képviselő dolga mindig, mindenben az alternatíva felmutatása a többséggel szemben és nem a kivonulás”. Mindezzel a baloldal bojkottjait is kritizálta.

– Önálló parlamenti erőnek készülünk, majd meglátjuk, kit, miben tudunk támogatni, hol vannak azok a programelemek, amelyek a társadalom többségének gyarapodását, előnyét szolgálják – tette már hozzá azzal kapcsolatban, milyen politikát képviselne a választások után.

Szili megerősítette lapunknak: minden pécsi és baranyai körzetben önálló jelölteket indítanak, de nevüket csak a pécsi bemutatásuk után hozza nyilvánosságra.

– Olyanokat szeretnénk képviseletünkben ajánlani, akik minden szempontból reprezentálják, hogy mi a hétköznapi embereket leginkább érintő ügyek megoldását kínáljuk. Politikánk a társadalomról szól. Párturalom helyett civil demokráciát kínálunk – mondta elöljáróban. Azt is elmondta, hogy a pécsi jelöltek lokálpatrióták lesznek, olyanok, akik ismerik a hétköznapok problémáit, gondjait.

A volt házelnök szerint Pécsen a munkanélküliség, a gazdaság stagnálása miatt kellene mielőbb lépni, de az Európa Kulturális Fővárosa nyomvonalán haladva a turizmus új dimenzióit is meg kívánnák nyitni, amely nem annyira anyagiakat, mint inkább más típusú koordinációt igényel.

S, hogy milyen lesz a kampány Szili Katalin szemével?

Kijelentette: számára elvi kérdés is, hogy pozitív, a programjukat megismertető, higgadt, kiegyensúlyozott hangnemben jussanak el üzeneteik a választókhoz a szokásos kampányelemekkel.

A szilikatalinszimpatizansai.blogspot.hu című honlap szerint egyébként pár napja még a 2-es választókerületben maga Szili Katalin indult volna. A bejegyzést azonban hét közepén módosították. E szerint a pécsi 1-es választókerületben (többek között Csizi Péter és Tóth Bertalan ellenfeleként) Barna László, a pécsi 2-esben Kittl János (Hoppál Péter és Szakács László ellenében), a mohácsi 3-asban (Hargitai János ellenfeleként) Bíró Zsolt, a szigetvári 4-esben (Tiffán Zsolt kihívójaként) Tari József indul.

[box title=”Középre helyezi magát” box_color=”#4e76ee”]A szocialisták egykori erős embere szerint ma a magukat demokratikusnak tartó erők nem elég nemzetiek, a magukat nemzetinek tartó erők pedig nem elég demokratikusak. Úgy véli – s, mint mondta, ebben volt bőven személyes tapasztalata neki is -, hogy valódi, nemzeti baloldali kormányzást ez az ország még sosem élhetett meg. Leszögezte: ügyek és nem ideológiák mentén gondolkodnak, a szociális elkötelezettség, a nemzeti értékek képviselete a két fő pillérük politikájuknak, ebben mindkét oldalt elutasító, vagy abban csalódott korábbi hívei bőven találnak azonosulási lehetőséget. Hozzátette: jelöltjeik hiteles, a nagypolitika által eddig nem érintett szereplők, akik valóban a választópolgárok életét élő alkalmazottak, kisvállalkozók, devizahitelesek és például minden más párt jelölti arányait felülmúlva, egyharmad arányban nők.[/box]

 • Nem politizálok, nem értek hozzá :)

  Én csak azt tudom mondani, írni hogy, Dr. Szili Katalin nagyon rendes s segítő kész személyiség. Én egy egyszerű s nagyon nem gazdag, aki havonta xxx ezerből él, és igen is mikor hozzá fordultam segítségért segített nekem!

 • majak

  Hoppál, Csizi, Tóth Berci, Szili…stb. Hát mondhatom, szánalmas a felhozatal.

 • Katikagyőznifog

  A semmitmondás, a semmittevés, a gerinctelenség, a megélhetési politikus és középszer mintapéldány egyede Szili!
  Van képe még itt indulnia Pécsen, mikor amikor lehetősége lett volna rá egy dekát sem tett a városért??No igen, a fővárosban már kiáll a szekere, így visszasompolyogna

  A dr. Hoppásra soha se szavaznék, de Szilire még annyira se

 • Gergő

  Engem érdekel a véleménye. Sokkal hitelesebb személyiség, mint bármelyik nagyobb párt képviselői.

 • Lejárt lemez.

  Szili Katalint még jegyzi valaki?!Érdekel még valakit a véleménye?Mit számít minek vallja magát ? Olyan mint a napraforgó.Mindig a fény felé fordul.Politikai hovatartozását váltogatja,mint más a fehérneműjét! Komolytalan !

 • Kiemelt hozzászóló!

  Ámen! Fikáztok, mert az könnyű! Lópici, hello (hmm – ez a név sokat mondó), és nemtudomki! Ti mit tettetek Pécsért? Bárkiért? Bármiért? Ugattok mint a kutyák!

 • nemtudomki

  Szili Kati megkezdte a visszavonulást. Rájött, hogy Pécsett ő már nem kedvenc!

 • hello

  ez a nő minden, ami miatt pécs itt tart, ahol. tipikus mintapéldánya a városért semmit nem tevő, csak a pénzt felvevő politikusnak, ha bal-, ha jobboldalinak vallja magát. le kéne számolni már ezekkel az emberekkel, tűnjenek el örökre a politika világából.. a baj az, hogy jelenleg talán egy pécsi politikus sincs, aki számunkra is hasznosan tudná végezni a dolgát..