9 év után született örvös pekari a pécsi állatkertben

Bár az örvös pekari nem számít ritka fajnak az európai állatkertekben, Magyarországon jelenleg a pécsivel együtt csak 4 állatkertben látható.

hirdetés
Uránia Mozi

Az állatkert munkatársai nagyon örültek az őszi meglepetésnek, Facebook-oldalukon egy jópofa versike formájában tudatták a közönséggel a kis jövevény érkezését:

A pekarifélék családjába (Tayassuidae) 4 ma élő és számos kihalt fajt sorolnak a tudósok. A pekarifélék különleges állatok, hiszen kinézetükben nagyon hasonlítanak a sertésfélékre, ennek ellenére nem azok, így nem is tartoznak ebbe a családba (Suidae).

A valódi sertésfélék legközelebbi, ma élő rokonai velük együtt alkotják a disznóalakúak alrendjét (Suina). Pekarik kizárólag az amerikai kontinensen fordulnak elő, ahol eredetileg nem éltek sertések. A pekarikat a disznóktól fogképletük és farkuk szinte teljes hiánya különbözteti meg. A legtöbb sertésfélétől eltérően csak nagyon kevés, 1-3 malacuk születik egyszerre. A négy ma élő pekarifaj közül a természetben és az állatkertekben egyaránt az örvös pekari (Pecari tajacu) számít a leggyakoribbnak, mely Észak-Amerika déli részén, Közép-Amerikában és Dél-Amerikában egyaránt megfigyelhető.

Élőhelyét tekintve nem válogatós, a félsivatagos területektől kezdve az esőerdőkig bárhol megél. A jól ismert vaddisznótól sokkal kisebb méretű állat, marmagassága 0,3–0,5 méter, testhossza 0,8–1 méter közötti, súlya 15–25 kiló. A faj magyar és angol nevét a kifejlett állatok vállán látható, fehér örvről kapta.

Az örvös pekari csapatokban él, melyet egy domináns kan vezet, azonban további kanok is élhetnek velük. Ha ragadozó, például jaguár támadja meg a csapatot, a kanok bátran szembeszállnak a támadóval, amíg a többiek elmenekülnek.

Az örvös pekari mindenevő, a nappal nagy részét táplálékkereséssel tölti. A fajt egyelőre még nem veszélyezteti a kihalás. Sok helyen megdézsmálja az ültetvényeket, ezért kártevőként vadásznak rá. Az amerikai őslakosok a bőrét és a húsát is hasznosítják.

Fiatal korában befogva könnyen szelídül, éppen ezért több helyen házi kedvencként tartják. Bár az örvös pekari nem számít ritka fajnak az európai állatkertekben, Magyarországon jelenleg a pécsivel együtt csak 4 állatkertben látható.

Hirdetés