Veszélyes a szilveszter: így vigyázzunk a kutyusokra!

Minden évben szilveszterkor rengeteg kisállat szökik el otthonról a hangos petárdák és tűzijáték okozta pánikban. Ne utólag sírjunk és plakátozzunk, inkább előzzük meg a bajt néhány egyszerű lépésben. 

hirdetés

A macskák és kutyák nagyon meg tudnak ijedni egy-egy petárda felrobbanása és még jobban egy nagyobb tűzijáték alkalmával. Mindenki tudja, hogy leginkább szilveszterkor vannak kitéve ennek a félelemnek, ami egyébként hosszan tartó viselkedési problémához is vezethet extrém esetben. Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke elmondta, volt már dolga olyan ebbel, ami egy közvetlen közelében eldurrant petárda miatt későbbi élete folyamán minden kisebb zajtól is megijedt. Utánakérdeztünk, mit tehetünk kedvenceink biztonsága érdekében a közeledő újévi ünnepség alatt.

Így védd kisállataidat a durrogtatás idején

Mondanunk sem kell, mennyire fontos a kutyák és macskák esetében egyaránt az aktuális gazda nevére regisztrált chip, ezt erősítette meg Farkas Tamás is. Már akár néhány hetes korban elvihetjük az állatorvoshoz szőrös kedvencünket, és megejthetjük a rutineljárásnak számító beavatkozást, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűbben találjuk meg, ha netán elkóborol. Az állat nyakán mindig legyen nyakörv is, és rajta jól látható módon rögzítsd a címedet, telefonszámodat. Szilveszter napján, de jobb, ha december 30-a és január 1-e között kizárólag pórázon vezeted kutyádat a séta ideje alatt, nehogy egy hirtelen petárdarobbanás miatt nekilóduljon. Persze a nagy tömegeket még így is érdemes elkerülni.

Ha lehetséges, szilveszter éjjelén ne hagyd magára az állatot, az udvaron élő kutyát engedd be a lakásba, vagy legalábbis az előszobába, esetleg egy felülről is zárt kinti helyiségbe (garázsba vagy melléképületbe), de akár egy számára épített boksz is megoldás lehet. Fontos, hogy a kiválasztott hely lehetőleg némileg hangszigetelt legyen, és felülről is zárt, mert a megrémült állat félelmében képes akár két méteres kerítésen is átmászni vagy átugrani.

Alapvetően mindenki ismeri saját kedvencét és annak zajtűrőképességét, de előfordulhat, hogy ha közelebb robban az adott pirotechnikai eszköz, az az egyébként nyugodt és bátor jószágot is kizökkenti. Kíméletesen tesztelhetjük például tárgyak leejtésével vagy feldöntésével a dolgot, de ha biztosra akarunk menni, inkább térjünk vissza a jól bevált bezáráshoz. Talán nem fog örülni neki aznap a kutya vagy cica, de hosszú távon mindenki jobban jár.

Mit tehetsz, ha megtörtént a baj?

Először is nézz körül a környéken, a szomszédoknál, hátha kedvenced nem futott messzire, és valakinek sikerült befognia, aki vigyázott rá a tűzijáték idején. Ha nincs ekkora szerencséd és szegény párát messzire elűzte a robaj, értesítsd az állatorvosod – aki a chipes rendszerben fel tudja tüntetni, hogy az állat eltűnt és keresik –, és érdeklődj a legközelebbi állatmenhelyen, illetve gyepmesternél is. Ha ez sem hoz eredményt, jöhetnek a plakátok és persze a Facebook! A Misina elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy ne mondjunk le az elveszett állatról néhány nap után, hiszen a félelem hatására olyan messzire mehet, hogy nem talál egykönnyen haza és hetekig keresi az utat vissza az otthonába.

Mi a teendő, ha elkóborolt állatra bukkansz?

Ha január elején egy kutyát vagy macskát látsz egyedül az utcán, nem minden esetben  gazdátlan kóbor állatról van szó, sőt. Szilveszterkor a statisztikák szerint sokkal több kis kedvenc lép le otthonról, mint egyébként. Valószínű, hogy gazdájuk eszeveszettül keresi őket. IDE KATTINTVA megtudhatod, hogyan segíts embernek és állatnak újra egymásra találni!

hirdetés
Hirdetés