A téli időszakban rendszeresen szennyezett a levegő, az egészségünk megóvása érdekében ezekben az esetekben nem javasolt huzamosabb ideig a szabadban tartózkodni.

Ahogy azt bizonyára sokan tudják, a levegőminőség alakulásában fontos szerepe van az időjárási viszonyoknak és a földrajzi elhelyezkedésnek is, mindemellett a fűtési szezon beindulásával rendszerint romlik a levegő minősége is. Szénásy Lucát, az önkormányzat ökomenedzserét kérdeztük arról, hogy mit kell tudni a hideg őszi-téli hónapok és a város levegőminősége közti összefüggésekről.

– A téli időszakban az aeroszol, kisméretű szálló por okozza a legfőbb problémát, a határérték-túllépéseket. Ez származhat természetes eredetű forrásból, például porviharokból, ezen kívül azonban olyan emberi tevékenységek következtében jutnak a levegőbe, mint például a szilárd tüzelés, a fűtés és a közlekedés. A 10 mikrométer nagyságú szemcsék mérete az emberi hajszál vastagságának körülbelül egyötöde, ezek a részecskék belélegezve már lejutnak a tüdőbe, a még kisebbek, pedig már a léghólyagocskákba is. Az ennél is kisebbek pedig a tüdőn keresztül a véráramba is bejuthatnak és felhalmozódhatnak, egészségkárosító hatásokat eredményezve – mondta az ökomenedzser.

Szénásy Luca hozzátette: az égésből származó részecskéknek gyulladást előidéző hatásuk van, valamint a felületükön megtapadhatnak egyéb mérgezőanyagok, vagy baktériumok, vírusok és gombák, melyek a belélegzéssel könnyen bejuthatnak a szervezetbe. Fontos adalék ehhez, hogy a városi levegőben jelenlévő szállópornak számos egészségügyi hatása lehet, amelyeknek

leginkább a veszélyeztetett csoportok vannak kitéve, a csecsemők, időskorúak, krónikus megbetegedésben szenvedők.

Mint mondta, épp ezért szabadban végzett tevékenységek előtt érdemes tájékozódni az aktuális levegőminőségről (például az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat oldalán).

– A téli időszakban rendszeresen szennyezett a levegő, az egészségünk megóvása szempontjából ezekben az esetekben nem javasolt huzamosabb ideig a szabadban tartózkodni. Ezért, ha szabadtéri tevékenységek során légúti irritációt tapasztalunk, csökkentsük az adott tevékenység időtartamát, valamint ajánlott a megfelelő védekezés, a védőmaszk használata – fogalmazott az ökomenedzser.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Hirdetés