Pécsnek ajándékozta rénszarvasát a nyári Mikulás

Pécsre látogatott a nyaralását töltő Mikulás és egy nem mindennapi ajándékot is hozott a Pécsi Állatkertnek: egy rénszarvast, akit Öcsinek hívnak!

hirdetés

Nem tudjuk eldönteni, hogy idén a Mikulás túl későn, vagy túl korán érkezett Pécsre, de a lényeg az, hogy csütörtökön a városban járt és nem akármilyen ajándékot hozott! A Pécsi Állatkertben mutatta be azt a rénszarvasát, akit a mecseki zooban ezentúl minden pécsi és Pécsre látogató megismerhet és megcsodálhat! Nemsokára pedig a társa is megérkezik!

A Mikulás és Öcsi

Papp Zsuzsanna, a Pécsi Állatkert gyűjteményvezetője a rénszarvast bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Öcsi névre keresztelt 8 éves barátságos rénszarvas bika a németországi Osnabrückban született, míg a nagyjából egy hónap múlva érkező 1 éves bika, Erik, Nyíregyházán látott napvilágot.

Öcsi és Erik is – folytatta – a Nyíregyházi Állatpark lakói voltak, mielőtt Pécsre érkeztek, az állatok biztonságos szállítása érdekében pedig a két állatkert vezetősége úgy döntött, hogy a rénszarvasokat külön utaztatják, mivel a fejlődő, vérerekkel teli agancsuk ebben az időszakban rendkívül sérülékeny.

Öcsi nagyon barátságos

Kiemelte, hogy a zoo eddig még nem tartotta ezt az Észak-Amerikában, Európában és Ázsia északi részén széles körben elterjedt fajt (Rangifer tarandus), ezért Erik és Öcsi a gyűjtemény szempontjából hiánypótló párosnak nevezhető, mivel a megújult állatkertben ezidáig a szarvasfélék családjának egyik képviselőjét sem lehetett megtalálni.

A Nyíregyházi Állatparkból érkezett Pécsre

Siptár Dávid, az állatkert igazgatója elmondta, hogy mióta újranyitott, 7 új emlős érkezett a parkba és a fajgazdagság bővítése a cél a jövőben is.

– Az állatkertnek nem csupán az állatok bemutatása a célja, hanem az is, hogy a látogatók és a diákok szemléletét formálja, és hogy a fajmegőrzés folyamatában egyre nagyobb szerepet vállaljunk – mondta az igazgató az állatkert területén lévő régi, elhagyott vadászház mellett. Hogy ez miért fontos? Siptár Dávid elmondta, hogy a kis házat az állatkert és a Janus Pannonius Múzeum közös projektjeként megvalósuló Mecseki Természettudományos Élményközpont oktatóterévé alakítják át, ahol zoopedagógiai foglalkozásokat tartanak majd az állatkertbe látogató diákoknak.

A Mikulás, Siptár Dávid és Papp Zsuzsanna mutatta be Öcsit

A rénszarvasnak – akárcsak például a nemrég érkezett, Az oroszlánykirály című rajzfilmből ismert foltos hiénának – zoopedagógiai szerepe is van, hiszen a gyerekek kötődnek a mesékből, legendákból ismert állatokhoz. A Mikulás mesebeli rénszarvasa ezért a jövőben nagy szerepet fog játszani ezeken a foglalkozásokon.

Öcsi nem fog elrepülni – mondta a Mikulás

A Mikulás elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy a Pécsi Állatkertben tölthet egy napot a nyaralásából.

– Ilyenkor nemcsak én pihenek, hanem a rénszarvasaim is, és mivel olyan szép ez a kis állatkertecske, ezért úgy döntöttem, hogy egy példányt nekik ajándékozok. Persze ilyenkor, nyáron, a rénszarvasok nem repülnek, szóval Öcsi nem fog elszállni innen, de december 6-án este elképzelhető, hogy fogja magát és szépen szárnyal egyet a Mecsek lankái felett – mondta.

Öcsinek nagyon szép helyet találtak

Mit lehet tudni a rénszarvasokról? Nos, a rénszarvas az egyetlen háziasított szarvasféle, az északi népek fontos háziállata, húsát és tejét egyaránt fogyasztják, szőréből, bőréből ruhát készítenek, emellett pedig igavonó erejét is használják, hiszen a rénszarvasok széles patája segíti az állatokat abban, hogy ne süppedjenek bele a hóba.

Érdekesség, hogy ínszalagjai járáskor jellegzetes kattogó hangot adnak ki. Továbbá az egyetlen szarvasfaj, melynél a bikának és a tehénnek is van agancsa, feltételezhetően azért, mert ezek segítségével könnyebben ki tudják túrni táplálékukat a hó alól (a bikák agancsa azonban jóval nagyobb). A rénszarvasok fűfélékkel, zuzmókkal, ágakkal és gombákkal táplálkoznak, és akár a 320 kilogrammot is elérhetik.

Íme, még néhány kép és egy videó Öcsiről:

hirdetés