Anyacica, óvónők, állatvédő és tűzoltók együtt mentették meg két kismacska életét Pécsett

Képünkön: a hős tűzoltók, Fertály Katalin, valamint a két bajba jutott szőrmók

Több résztvevős pécsi összefogásnak hála két kiscica menekült meg a biztos haláltól. A kölykök egy csatornába estek, de anyjuk nem hagyta magukra őket, panaszos nyávogásával kért segítséget, amit meg is kapott.  

hirdetés
Uránia Mozi

A Vargha Damján utcai óvoda udvarán kölykezett le a szóban forgó kóbor macska, majd rejtélyes körülmények között három kicsinye közül kettő egy vízelvezető csatornába esett. Mind a kismacskák, mind az anyaállat keservesen sírtak, így az óvónők meghallották őket és azonnal riadóztatták Fertály Katalint, a Pécsi Nemzeti Színház énekesét, aki civilben lelkes állatvédő.

– Kimentem a helyszínre és láttam, hogy bebetonozott csatornáról van szó, amely ráadásul nem végig vízszintes. Vagyis nem tudtunk hozzáférni a csőhöz és benne a kisállatokhoz. Ezért felhívtam a katasztrófavédelmet, akik körülbelül 5 perc alatt ott voltak, hogy segítsenek. Megállapították, hogy a csatorna 15-20 méter hosszan megy a föld alatt. Hívtuk a kiscicákat, de nem jöttek ki, így a tűzoltók végül egy helyen megbontották a csatornát, majd egy tűzoltócsővel gyakorlatilag kitolták őket. Aznap esős idő volt, ezért nagyon féltünk tőle, hogy a kisállatok megfulladnak odabent, de szerencsére a víz tetején eljutottak a kijáratig – mondta Fertály Katalin.

Azt is elárulta, hogy a cicák azóta szerető családra leltek. Mindegyikükből – a harmadik, a csatornakalandból kimaradt testvérből is – benti kedvenc lett.

Dr. Sárkány Sándor, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivő-helyettese az eset kapcsán elmondta, a teljes művelet körülbelül 15-20 percig tartott. Hozzátette, a tűzoltók elsődleges feladata nem az állatmentés, azzal csakis életmentés, illetve közvetlen élet- és balesetveszély elhárítása után foglalkozhatnak.

Felelevenítette, hogy ennek ellenére szép számmal voltak már állatmentéseik is: akadt már dolguk gödörbe esett vaddisznóval és lóval, kerítésbe szorult őzzel, kútba esett kutyával például. Mivel ilyenkor az állat közvetlen életveszélyben van, a katasztrófavédelem munkatársai segíthetnek.

Hozzátette:

„Sok esetben hívnak minket, mikor macska van a fán. Ilyenkor nem szoktunk kimenni, mert általában lejönnek a cicák.”

A Pécs Tv június 11-i, 19 órás híradójában még több részlet derül ki a parádés mentésről!