Tovább folytatódik a Pécsi Állatkert amerikai bölénycsaládjának sikertörténete: nemrég ugyanis egy kis bölényborjúval gazdagodott az állatpark. 

hirdetés

A Pécsi Állatkert bölénypárja, Brutus és Avarka 2012 óta él együtt Pécsen, és ez idő alatt összesen öt borjuk született. Minden évben számítani lehetett az újabb utódok érkezésére, akik közül hárman felcseperedve más európai állatkertekbe költöztek, Nyíregyházára, Eszékre (Horvátország) és a csehországi Farma Aves magánállatkertbe.

A tavalyi születésű bikaborjú, Ben napjainkban is az állatkert lakója, nemsokára azonban ő is ki fog repülni a szülői házból, mivel apja egy idő után már nem saját utódát látja majd benne, hanem egy fiatal, rivális hímet.

A bölénycsalád legfiatalabb, alig egy hetes tagja 9 hónapos vemhességi időt követően a legnagyobb titokban, május 30-án, éjszaka született. A Pécsi Állatkert munkatársai csupán a reggeli ellenőrzésnél vették észre, hogy eggyel több bölény van a kifutóban. A kicsi egészséges, egyre gyakrabban lehet megfigyelni, amint nagyokat nyargal a kifutóban, anyja óvó tekintete mellett. A legkisebb bölényről időközben kiderült, hogy nőstény. A fiatal patást születését követően nem sokkal örökbe fogadták, örökbefogadója a Bóra névre keresztelte. A Bóra horvát eredetű név, jelentése: szél. A kifejezést eredetileg az adriai tengerpartokon fújó, gyakran viharos erősségű szélre használták.

hirdetés