Beiskolázták a pécsi állatkert hiénáit

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megkezdődött a tanítás is. A Pécsi Állatkert azonban ebben az időszakban is minden nap nyitva tart és várja látogatóit. Hétvégente és ünnepnapokon továbbra is megtekinthetőek az etetési programok, és ameddig a jó idő kitart, a gyűrűsfarkú makik kifutója is várja hétvégente vendégeit.

hirdetés

Újdonság, hogy a gyerekek mellett az állatkert hiénái is elkezdtek iskolába járni, elkezdődött ugyanis az állatok tréningezése. Napjaink állatkertjeinek már nem csupán az egyes fajok bemutatása a feladata, hanem a környezetgazdagítás segítségével igyekeznek minél komfortosabb otthonokat kialakítani lakóik számára. A környezetgazdagítás egyik ismert formája a tréning, mely az állatoknak, a látogatónak és a gondozóknak egyaránt remek szórakozás, ráadásul még hasznos is, hiszen egy jól képzett állattal az állatorvosi vizsgálatok is könnyebbek. Büntetést nem alkalmaznak, kizárólag pozitív megerősítést használnak a pécsi trénerek. Ha az állat ügyesen hajtja végre a kért feladatokat, ennivalóval jutalmazzák. A jutalomfalatnak kellően kicsinek kell lennie, hogy ne vonja el az állat figyelmét a további feladatok végrehajtásáról. A Pécsi Állatkertben a legismertebb tréningezett állatok a borjúfókák, amikkel immár évek óta sikeresen zajlik a foglalkozássorozat.

A foltos hiénák közel két éve, 2017 őszétől láthatóak a Pécsi Állatkertben. Tréningjük azonban csak a közelmúltban, két hónapja kezdődött el. A hiénáknál a legkiválóbb jutalomfalatnak a csirkemell bizonyult, amelyet egy hosszú botra szúrva kapnak meg a velük foglalkozó trénertől. Eleinte Zulu, a hím hiéna mutatott nagyobb érdeklődést, napjainkra azonban Mimóza, a sokkal félénkebb természetű nőstény is nagyon érdeklődőnek bizonyul a tréning iránt.

A foglalkozások alatt a hiénák megtanultak „két lábra” állni, miközben mellső lábaikat a rácsra vagy a falra helyezik, kérésre a jutalomfalathoz jönni, illetve az esti zárásnál a külső kifutóból a belső férőhelyre jönni. Ami a legfontosabb, hogy ezek a félreismert, de valójában nagyon is okos, intelligens állatok nem unatkoznak, aktívak és érdeklődőek a tréningeken.

A borjúfókák tréningjével ellentétben a hiénáké nincs előre meghirdetett időponthoz kötve, így a látogatók állatkerti sétájuk során nem biztos, hogy láthatják a foglalkozást.

Hirdetés