A jelek szerint hiába köszöntött be az igazi tél, nem okozott kárt azokban a mediterrán növényekben, amelyeket korábban ültettek ki a kertészek, Pécs déli jellegét hangsúlyozva. A tervek szerint így újabb növényeket telepíthetnek, tovább fokozva a mediterrán hatást.

Folyamatosan figyelik a kiültetett növényeket Pécsett, nem okoz-e kárt bennük a hideg, téli időjárás. Különösen igaz ez azokra a mediterrán jellegű növényekre, amelyeket a város több pontján is megcsodálhatunk, és hazánkban egészen különleges jelleget kölcsönöznek a városnak. Nagy Ervin főkertész lapunkkal azt közölte, a tapasztalatok nagyon biztatóak, a mediterrán jellegű növények a jelek szerint jól bírják Pécs klímáját. Ráadásul ez nem csak az idei télre igaz: ha visszaemlékszünk, tavaly egy nagyon enyhe, langyos január után rekordhidegek jöttek, de a fácskák ezt is kibírták.

Amúgy nem egy-két növénykéről van szó: többek között a Klimó György utcába, az Aradi vértanúk útjára, a Kálvária utcába, a Tettye parkba, az Ágoston térre, a megújult Jókai térre is kerültek mediterrán növények, és a belvároson kívül más városrészekben is megcsodálhatóak: például Uránvárosban a Szilárd Leó parkban vagy Kertvárosban a Maléter Pál utca környékén.

Legnagyobb mennyiségben mandulafenyőt és örökzöld liliomfákat telepítettek, de láthatóak a városban örökzöld tölgyek, ciprusok, cédrusok, mediterrán jegenyék és egyéb hosszú tűs fenyők.

Mint Nagy Ervin hangsúlyozta, persze az ősszel telepített kis fácskák télen kapnak külön fagy elleni védelmet, de a későbbiekben, ahogy erősödnek, erre már nem lesz szükségük.

Mivel a tapasztalatok kedvezőek, a megfelelő helyekre a későbbiekben is kívánnak telepíteni mediterrán jellegű növényeket, amelyek déli hangulatot sugároznak. Ehhez a Városi Csemetekertben komoly mennyiségű utánpótlást nevelnek, és együttműködnek a PTE Botanikus Kertjével, az ottani szakemberek szaporítóanyag előállításával segítik a munkát.

Hirdetés