Denevérhoteleket kapott a pécsi tűzoltóság!

Évek óta együtt „szolgálnak” a denevérek a pécsi laktanya tűzoltóival. Csak becsülni lehet az egyedek számát, annyi biztos, hogy a háromemeletes épületben több száz denevér él. Most denevérhoteleket kapott a pécsi tűzoltóság, ahol kényelmesen lakhatnak az “albérlők”.

Legtöbbször reggelente éri meglepetés a katasztrófavédelem munkatársait, mikor kinyitják a zárt irodaajtókat, az állatok ugyanis éjszaka élnek aktív életet. Előfordul, hogy néhány egyed nem talál vissza a helyére, és a lehető legszokatlanabb helyeken táboroznak le. Szekrényajtók alatt, függönyön, fogason lógó kabáton vagy sálon, de előfordult, hogy cipőbe és nadrág szárába is bebújtak a denevérek. Egy-egy hangos kiáltás vagy sikoly jelzik ilyenkor, hogy valamelyik irodában újabb reggeli meglepetés várt valakit.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelem honlapján közölte, megkeresték a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakembereit, hogy segítsenek valamilyen megoldást találni a denevérek átköltöztetésére. A laktanya ablakai fölött található burkolat mögött ugyanis egyre csak szaporodnak az állatok, napközben még a ciripelésüket is hallani lehet.

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság két denevérhotelt adományozott a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére, amelyeket az épület egyik lépcsőházának külső falára helyeznek el a tűzoltók. A szakemberek megfigyelése alapján a fából készült odú ideális a denevérek számára, akár egész éves tartózkodásra is beköltöznek. Nyáron nem túl meleg, a hidegben pedig összebújva, egymást melegítve alusszák át a telet.