Durva: ősszel magunk is megmérgezhetjük az állatainkat!

Időről időre felbukkannak hírek és bizony olykor álhírek is arról, hogy valakik kutyákat mérgeznek. Az őszi időszak különösen veszélyes lehet, és akár mi magunk is lehetünk a tettesek.

Országszerte nagy port kavart a közelmúltban, hogy Békéscsabán ismeretlenek fagyállóval átitatott kockacukrot dobáltak el kutyáknak – akadt is olyan eb, amelyik megette, és elpusztult. Hasonló eset Pécsett is történt már, tavaly arról írtunk, hogy Kertvárosban szögekkel átszúrt húsdarabokat szórtak el, de a kutyasétáltatók itt is találtak már méreggel, fagyállóval átitatott babapiskótát, patkányméreggel megszórt kutyatápot. Időről időre felbukkannak ilyen esetek, de olykor csak a pletyka indul el a kutyások között, és valójában egy hányással járó fertőzés betegíti meg az ebeket.

Dr. Taradán Szilárd pécsi állatorvos lapunknak elmondta, a különböző mérgezések tünetei egymástól eltérhetnek, van olyan szer, ami görcsöket okoz, más hányást, míg a fagyálló például a vesét károsítja, első tünetei úgy jelentkeznek, mintha az állat úgymond részeg volna. Talán meglepő lehet, de a fagyállónál elsősegélyként az jöhet szóba (állatorvossal egyeztetve), ha tömény szeszt, például pálinkát itatunk a kutyával, mivel az alkohol ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolódik, ahová a fagyálló.

Az állatorvos hangsúlyozta, mostanában nem hallott szándékos mérgezéses esetekről Pécsett. Az sokkal gyakoribb, hogy a gazda maga mérgezi meg véletlenül kedvencét: ha az autóba fagyállót öntünk, és ez novemberben igencsak aktuális, vigyázzunk, ne kerüljön a földre, de még a flakonját is rögtön dobjuk el, ugyanis szaga és íze is csábítja az állatokat. Ráadásul a fagyálló nagyon gyorsan mérgez, így azonnal állatorvoshoz kell vinni a kutyát, macskát, de az eset kimenetele még a gondos kezelés mellett is végzetes lehet.