Édes vörösvari-pár érkezett Pécsre, hamarosan jöhet a bébibumm?

Tavaly ősszel adtunk hírt róla, hogy a pécsi állatkert két nőstény vörös varija, név szerint Vera és Vali elköltöznek. Franciaországba távozásukkor a gondozók egyik szeme sírt, a másik nevetett, hiszen a két szeretett kisállat és a zoo számára is új kezdetet jelentett a változás: azóta már meg is érkezett az a tenyészpár, amely elfoglalhatta az üresen maradt kifutót. 

hirdetés

Frissítés 01.07.

A névadásban bárki részt vehet:

Korábban írtuk:

A hím vörös vari Varsóból, a nőstény pedig Madridból érkezett. A névválasztásban az állatkert a pécsi lakosság segítségét kéri majd rövidesen.

A két maki a karanténidő lejárta után elfoglalhatta új otthonát: az összeengedés teljesen zökkenőmentesen zajlott, a két állat az első pillanattól jól kijön egymással. Ez nagyon fontos, hiszen szaporulatot várnak a gondozók.

Az Európai Fajfenntartó Tenyészprogram (EEP), amelyben többek között a pécsi állatkert is részt vesz, a fogságban tartott állatokat – főleg a veszélyeztetett fajokat – hivatott megvédeni. Az erre jogosult és akkreditált intézmények nem csak tenyésztik, de egymással „cserélik” is a zoo-lakókat. Így kerülhetett Pécsre a két új jövevény, sőt 2017-től Vera és Vali is a programnak hála voltak itt.

A vörös vari Madagaszkáron, a Masoala-félsziget lombhullató trópusi erdeiben őshonos. Nevét jellegzetes, vörös bundájáról kapta. Hasa, pofája és végtagjai feketék, nyakán fehér foltot visel. Pofája körül jellegzetes szőrgallér található. A makifélék családjának legnagyobb testű képviselője: testhossza farkával együtt 110-120 centiméter, súlya pedig 3-4,5 kilogramm között változik. Rendkívül ügyesen mozog a fák ágain, nagyokat ugrik. Szereti a gyümölcsöt, a magokat, a leveleket.