És itt van, előbújt a medvehagyma!

Egy hete még repkedtek a mínuszok és csúszkáltunk az utakon, most pedig már szüretelhetjük a friss medvehagymát! A kedvelt salátalevelet a tavalyi évhez képest majdnem egy hónappal később tehetjük a kosarakba!

Bár még nehezen szedhetnénk több zsáknyi medvehagymát, azért már látni egy-egy területet a Mecsekben, ahol előbukkant a tavasz egyik hírnökeként is nevezett növényünk.

Magyarországon a Mecsekben található a legnagyobb összefüggő medvehagyma-terület

Nagyon pici, nagyon zsenge és nagyon finom

Nevét onnan kapta, hogy a medvék téli álmukat követően ezzel a levéllel indítják a tavaszt a méz helyett. A Mecsekben pedig a vaddisznók is előszeretettel rágcsálják.

Az Európa-szerte ismert növényt a hagymás íze miatt kedvelik, de jótékony hatása miatt is keresett. Szedését azonban törvény szabályozza. Naponta két kilogrammot gyűjthetünk saját magunk részére, ha valaki ennél többet szeretne, akkor az állami kézben lévő Mecsekerdő Zrt. engedélyét kell kérnie. A zöld levelet egyébként csak a virágzásáig lehet szedni, utána már fogyasztásra alkalmatlan. Sőt, könnyen összetéveszthető a májusban nyíló gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, amelyeknek levelei mérgezőek.

Azért még nagyon kell figyelni a zöld leveleket, pár nap kell, hogy egybefüggő medvehagymamező legyen

Nagyon jó méregtelenítő, emellett gazdag vasban, A- és C-vitaminban. Jó a gyomor- és bélpanaszokra, de akár a sebek gyógyítására is alkalmas.

Már meg is jelentek a „szüretelők”

Aki nem akar tépegetni, az más virágban is gyönyörködhet a Mecsekben. Itt a tavasz!

Na jó, elvétve még havat is találni a Mecsekben, de legyünk optimisták!

A Remeteréten és a Mecsek északi oldalán kicsit mindig nehezebben érkezik meg a tavasz