Fenntarthatóbb háztartásra vágysz? Profi tippekkel segítünk!

Egyre többen törekszenek manapság háztartásukat és hétköznapjaikat a fenntarthatóság jegyében (át)alakítani, ezért mi is megpróbálunk hozzájárulni a sikerhez egy pécsi szakember segítségével. Borsós Zsófia, a Zöld-Híd Alapítvány szakmai vezetője és környezeti nevelője osztotta meg tanácsait. 

hirdetés
Uránia Mozi

Pécsett is nagyon népszerűek a környezetbarát megoldások, a szakember szerint fogékonyak rájuk az emberek. Elmondása szerint sok középiskolás és egyetemista érdeklődik a téma iránt, de rengeteg kisgyermekes szülő is érzi, hogy nem mindegy a jövő szempontjából, hogy kipróbálják-e ezeket a természetes megoldásokat. Lássuk is a tippeket, melyekkel el lehet indulni a helyes úton!

Csomagolásmentes = fenntartható 

A fenntartható háztartás és a csomagolásmentesség között mostanság szerencsére sokan párhuzamot vonnak. Pécsett nagyon jó helyzetben vagyunk, hívja fel a figyelmet a szakember, hiszen több termelői piac és csomagolásmentes bolt közül is választhatunk.

„Jó lehetőség ez arra, hogy az ember saját üvegeiben és szütyőiben vigye haza a termékeket, így kevesebb hulladékot termelve”

– vélekedett Borsós Zsófia.

Zöldülnek a növények, zöldülünk mi is 

Pécsett működik közösségi kert, de sokan akár a lakások balkonjain is tartanak fűszernövényeket, így is lehet zöldülni. Ha nincs is az embernek saját kertje, lehetősége van palántákat, gyógynövényeket nevelni.

A víz- és energiatakarékosságra is érdemes figyelni

Ugyan a fűtésinek most vége, de lassan jön a hűtési szezon. Keressük itt is a természetes megoldásokat: a szellőztetés ütemezésével és árnyékolással megpróbálhatjuk csökkenteni a klímaberendezés használatát. Emellett a szakember szerint érdemes figyelni rá, hogy ne legyen nagy eltérés a kinti és a benti hőmérséklet között.

Szerezzünk be LED-izzókat. Sőt, kevesen tudják, hogy egy csap már attól víztakarékos, ha vásárolunk rá egy rászerelhető perlátort. Ugyanígy érdemes a víztakarékos zuhanyfejeket is keresni, hiszen ezzel is olcsó és hosszú távú megoldást találunk a pénztárcánk és környezetünk megkímélésére.

Házimunkáknál is elengedhetetlenek a természetes megoldások

Nagyon sokan használnak olyan mosószert, mosogatószert, öblítőt, tisztítószereket, amelyek masszív műanyag csomagolásban vannak, ami persze gyorsan a kukába kerül. Ezeket ki lehet váltani például mosódióval, mosóparfümmel, szappannal, tömbsamponnal, ecettel való tisztítással.

Felkapott téma mostanság a mosható termékek használata: pelenka, intimbetét, vattakorong is létezik manapság többek között. Tulajdonképpen ezek nem újdonságok, hanem a régen használt termékek újragondolásai. Régen is működtek ezek, most újra kipróbálják őket. Ugyanígy a natúr kozmetikumokat is kipróbálhatjuk.

A szelektív gyűjtés szuper, de a megelőzés még jobb!

Ha az ember szelektíven gyűjti a hulladékot, az szuper. Azonban még ennél is jobb megoldás, ha nem jár körbe a szemét, hanem nem is keletkezik. Ehhez kapcsolódóan nagyon fontos lenne visszaszorítani az élelmiszer-hulladékot is. A megmaradt ételt fagyasszunk le, méghozzá úgy, hogy ne kelljen semmit kidobni lehetőség szerint.


Az Öko-Kuckót működtető Zöld-Híd Alapítvány jópofa rajzpályázatot hirdetett

Alkotói pályázat is indul a környezetvédelmi világnap alkalmából, melynek menete a következő:

1. „Így vigyáztunk a környezetre a karanténban” témában gyermekalkotás elkészítése (például: rajzolt vagy festett kép, kollázs, montázs, szobor).
2. Az alkotás megörökítése maximum 10 MB méretű fotóval.
3. Regisztráció IDE KATTINTVA.
4. A beérkezett alkotásokból online kiállítás lesz.
5. Június végéig minden válaszadó kap e-mailben egy online öko játék- és alkotásgyűjteményt, emellett a résztvevők között helyi termékekből álló családi bőség kosarakat sorsolnak ki.
Fontos tudnivalók:
  • Pályázati határidő: június 25-e 20.00
  • A kosarak Pécsett vehetőek majd át, az Öko-Kuckóban (7621 Pécs, Széchenyi tér 2.).
  • Az alkotáson kötelező a készítő gyermek/gyermekek teljes nevének és életkorának feltüntetése. (A nevet/neveket a kép megosztása során kitakarják.)
  • Egy család egyszer küldheti be a kérdőívet, de a pályamunka elkészítésében több gyermek is részt vehet.