Egy kis ideiglenes folyó lesz a Tettye-patakból

Tizenkét emeletnyi karsztvizet kell kiüríteni a Tettye karsztrendszeréből, ezért éjjelenként kisebb folyóvá alakul a Tettye-patak a Vince utcában ezekben a napokban.

A hóolvadás és az esőzések feltöltötték a tettyei vízkészletet, a víz felhalmozódott a mészkőhegység üregeiben. A víz leeresztésére műszaki okokból van szükség, ugyanis az elmúlt időszak gyors hóolvadása és esőzései miatt a természetes tározóban lévő mennyiség nagy mértékben megnövekedett. Az vízoszlop a számítások szerint mintegy 36 méter magasságú, ezt csak úgy lehet leengedni, hogy a víz egy része a Vince utcában folyik el.

12 emeltnyi víz halmozódott fel a Tettye-karsztban

A víz a Tettyéről a Vince utca érintésével az Ágoston téri lefolyón keresztül a városi zárt csapadékvíz-hálózatba kerül. A „csapok” teljes megnyitása a kevésbé zavaró időszakban, este 7 és hajnali fél hat között történik, vagyis nem kell meglepődni, ha kisebb folyóvá alakul a Vince utca. A leeresztés irányítottan történik, a Tettye Forrásház Zrt. és a Biokom NKft. szakembereinek felügyelete mellett.

Homokzsákok a biztonság kedvéért a Tettye-patak kifolyásánál

A tettyei vízbázis nemcsak a kiváló minőségű, ásványi anyagokban gazdag ivóvíz miatt különösen értékes. A mészkőhegységekben képződő karsztvizek érzékenyek lehetnek a felszíni szennyeződésekre, ezért az ilyen vízbázisok sérülékenyebbek.

Ha rövid idő alatt túl sok a csapadék, az hatással lehet a karsztvíz minőségére, ilyenkor a szakemberek „elengedik” a vizet, abból nem kerül a fogyasztókhoz. Az automatizált rendszert diszpécserközpontból felügyelik és irányítják a hegyben lévő víznyomás és egyéb tényezők függvényében.

Szárazabb időszakokban jelentősen csökken a karsztforrások hozama. A Tettye gyakran pont a nyári hónapokban nem ad elég vizet, amikor a legnagyobb lenne az igény.

A karszt 2012-ben összesen csupán 488 ezer köbmétert szolgáltatott, három évvel ezelőtt viszont 2,3 millió köbmétert. Az eddigi csúcshozamot 1896-ban jegyezték fel, amikor 4,2 millió köbméter vizet adott, ez a mennyiség tíz hónap alatt megtöltené mindhárom orfűi tavat.