Varázslatos fényárban fog úszni a Mecsek!

Akár a Zsolnay Fényfesztivál off-programja is lehetne a június 23-i szentjánosbogár-vadászat a Mecsekben. Bár egész júniusban megfigyelhető a jelenség, pénteken a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség jóvoltából, Ignátkó Imre vezetésével pillanthatunk be a világító állatkák rejtett világába a Tettyéről induló, tíz kilométeres szentjánosbogár-vadászaton. 

A szentjánosbogarak a hiedelmekkel ellentétben nem veszélyes kis radioaktív lények, Ignátkó Imre, túravezető szerint az úgynevezett biolumineszcenciának köszönhetően, vagyis az élő organizmusokban lezajló kémiai reakció következtében bocsátanak ki fényt. A szentjánosbogarak biolumineszcenciájának alapja egy luciferinnek nevezett szerves vegyület, ennek oxidációjával képesek sárgás, zöldes fényt kibocsátani a kis állatok.

A biolumineszcencia a táplálék csalogatására vagy a támadó elijesztésére is szolgálhat, illetve ahogy a szentjánosbogarak esetében: párválasztási segédeszköz is lehet. Mivel a nőstények nem tudnak repülni, fénnyel jeleznek a hímeknek hollétükről, de a hímek is világítanak, így nem csak az avar “fénylik” ilyenkor, a levegőben repkedő, párjukat kereső hím szentjánosbogarak is hozzájárulnak a mesébe illő vizuális élményhez.

– Néhány évvel ezelőtt felkértek, hogy szervezzek egy pécsi iskolának esti túrát a Mecsekben. A túra alkalmával találkoztunk a szentjánosbogarakkal, tavaly megismételtük a természetjárást, és a sikerre való tekintettel idén is megtartja a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség a szentjánosbogár-megfigyelést – mondja Ignátkó Imre túravezető.

Ilyen egy hím szentjánosbogár..
..és ilyen egy nőstény egyed

A közel kétezerféle szentjánosbogárból három fajta található meg Magyarországon, és az, hogy hosszú évek után újra látványos a nászuk, igazi különlegesség. A varázslatos látványt nem csak a kifejlett példányoknak köszönhetjük, hiszen a lárváik, illetve bábjaik is világítanak. A lárvák egyébként ragadozók, csigákkal táplálkoznak, ők az alacsony, bokros részeknél rejtőznek az erdőben.

Fontos, hogy ebben az időszakban este 8-9 óra körül figyelhetjük meg a repkedő bogarakat a Mecsekben, ha később érkezünk, lemaradhatunk róla!

A pécsi szentjánosbogár-túráról:

Pénteken este hét órakor van a találkozó a Tettye téren a buszmegállóban, az útvonal pedig, amit bejárhatnak a szentjánosbogár-vadászok a következő: Tettye tér – Dömörkapu – Misinatető – Északi-Rotary – Bányász-út – Mandulás. A tíz kilométeres táv, 310 méter szintemelkedést tartalmaz, így családosok, gyerekek, kutyások is nyugodtan vállalhatják a túrát.