Hamarosan aludni viszik a pécsi növényeket

Várhatóan november közepéig tűnnek el Pécs közterületeiről a leanderek, dézsás növények. De a pécsi polgároknak sem árt lassan felkészülni arra, hogy örökre nem maradhatnak kint az udvaron, teraszon az eddig szépen díszelgő zöldek – hiába idézi most még szinte a nyarat az időjárás.

Bár jelenleg inkább azt mondanánk, hogy késő nyári idő van, délutánonként akár 23-24 fok is lehet Pécsett, rossz hírünk van, ez nem tart örökké, az előrejelzések szerint már most hétvégén is csökkenhet a hőmérséklet. Előbb-utóbb gondolni kell arra is, mi lesz azokkal a növényekkel, amelyek szépen elvoltak a kertben, az erkélyen, de a telet azért nem igazán viselnék el odakint.

Jó helyen telelhetnek

Mint Nagy Ervin főkertésztől megtudtuk, a Biokom forgatókönyv szerint, természetesen az időjárási körülményekhez igazodva várhatóan november 15-éig szállítja el a sokak által kedvelt leandereket, dézsás növényeket Pécs közterületeiről. Ez nem kevés feladat, ugyanis mintegy 160 dézsás növény díszíti a várost, ezek hamarosan világos, temperálható, fedett csarnokba kerülnek, ahol téli gondozást is kapnak, hogy 2018 áprilisában ugyancsak teljes pompájukban kerülhessenek vissza a terekre, utcákba.

Otthon is figyelni kell rájuk

De mit csináljanak azok a pécsi polgárok, akik nem tudnak ilyen körülményeket biztosítani a növényeknek? Egyáltalán: mikor és hová tegyük teleltetni őket? Ez már csak azért sem egyszerű, mert bizonyára mindenki hallott tuti tippeket a “nem kell annak fény, ellesz a pincében is”-től egészen a “nehogy meglocsold, tavaszig nem kell neki egy csöpp víz sem”-ig. A szakemberek szerint bár növényfajtánként különböző lehet az eljárás, néhány alapelvet azért mindenképp figyelembe kell venni.

Sötétbe ne!

A leander, a citromfa, a babér, de a muskátli, a begónia is igényel némi fényt télen, úgyhogy ne rakjuk be egy olyan helyiségbe, ahová legközelebb a márciusi ajtónyitáskor szűrődik be újra a nap. Az enciánt vagy a virágnádat viszont tehetjük sötét helyre.

Inni azért kell!

Óvatosan, a korábbinál ritkábban, havi egy alkalommal mindenképp meg kell locsolni a növényeinket a teleltetés alkalmával is. Sőt, ha viszonylag melegebb helyünk van csak a teleltetésre, gyakrabban is meg kell ragadnunk az öntözőkannát. Az örökzöldek ugyanis télen is párologtatnak, a lombhullatóknál pedig a hajszálgyökerek a földdel együtt száradhatnak ki.

Télen is kell gondozni!

A kerti növények magukkal vihetnek több kórokozót a teleltetésre, ráadásul ilyenkor nincsenek éppen a legjobb állapotban, így mindenképp figyeljünk rájuk. Ha szükséges, egy-két havonta egy gombaellenes permetezés elkélhet.

Időben kell kezdeni!

Ha igazán szép növényeket akarunk, nem elég, ha tavasszal csak kihúzzuk a növényeket a kertbe. A szakemberek szerint a metszést már január végén, februárban el lehet kezdeni, tavasz előtt pedig érdemes tápoldattal megerősíteni a talajt is. Ha kissé jobb idő van, át is szellőztethetjük a helyiséget, ahol teleltetünk, ettől növényeink lassan kezdenek felébredni – és a kertben egészen frissen díszelegnek majd.