Hatalmas tavat építhetnek Baranyában!

Egy olyan beruházás indulhat el Baranyában, amely még a térképet is átalakítja: Magyarszék és Magyarhertelend között egy tavat hoznak létre. Persze nem hobbiból, a munkának komoly oka van.

Hétfőn, szeptember 18-án lesz Magyarhertelenden a nyitórendezvénye annak a programnak, amelynek eredményeképp egy új tó születik majd Baranyában. A hivatalosan záportározó névre hallgató tó Magyarhertelend és Magyarszék között születik meg, és a beruházásnak nagyon komoly oka van.

Itt lesz Baranya új tava! (Forrás: DDVIZIG)

Talán még sokan emlékeznek arra, hogy 2010 májusában és júniusában milyen nagy károkat okoztak a hatalmas esőzések miatt kialakult áradások és villámárvizek. A megyében a Baranya-csatorna vízgyűjtője körül voltak hatalmas károk, Sásdon például a benzinkútnál is combig állt a víz, és sok helyen hosszú ideig kellett védekezni. Mint a megyei önkormányzattól megtudtuk, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság elkészítette azt a műszaki tanulmánytervet, amely megoldást kínál az ilyen természeti károk ellen.

A tó látványterve (Forrás: DDVIZIG)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapján is szereplő műszaki összegzés szerint a programban a magyarszéki záportározó (azaz egy mesterséges tó) lenne a legnagyobb, a Baranya-csatorna felső szakaszáról, valamint a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását biztosítja. A tó alapesetben 28 hektáros, azaz csaknem 40 focipálya nagyságú lenne, de árvízkor akár 54 hektárra, mintegy 75 focipályányi területre nőne. Ahogy az OVF a projektismertetőben leszögezi, üzemi vízszinten egyéb feladatokra, például horgásztóként is használható lesz a nagy vízfelület. A beruházás egyébként csaknem 1,9 milliárd forintba kerül, uniós forrásokból valósítják meg a tervek szerint.