Nemrég indult sorozatunkban elkezdtük bemutatni azokat a népszerű városi természetvédelmi területeket, amelyek felmérésében és megóvásában nagy szerepet játszhat a HungAIRy LIFE integrált projekt zöld katasztere. A Szent István tér után a sort a Tettyével és a Haviheggyel folytatjuk.

A 2019-ben indult HungAIRy LIFE integrált projekt fő célja 10 magyarországi település, köztük Pécs levegőminőségének javítása. A projekt egyik elemének köszönhetően sokat tehet az önkormányzat a városi zöldfelület megóvásáért, és ezáltal a levegőminőség javításáért. Az úgynevezett pécsi zöldfelületi kataszter készítői felmérik, számszerűsítik, minőségi szempontból értékelik és besorolják a város zöldterületeit és zöldfelületeit, így látni fogják, hogy például mikor van szükség egyes növények cseréjére, növényvédelmi beavatkozások elvégzésére.

A kataszternek nagy szerepe lehet a Pécs „zöld tüdejét” jelentő helyi jelentőségű védett természetvédelmi területek megóvásában és gondozásában is.

Annak érdekében, hogy a pécsiek behatóbban megismerjék ezeket a természetvédelmi területeket, egyenként mutatjuk be azokat Pécs főkertészének, Nagy Ervinnek a segítségével.

A sort a városképet meghatározó, 1996-ban védettség alá helyezett, közel 90 ezer négyzetméteres tettyei és havihegyi területtel folytatjuk.

Nagy Ervin elmondta, hogy a város természeti értékeinek gondozását és védelmét szabályozó 2011-es önkormányzati rendeletben is meghatározták, hogy a Tettyét értékes, koros díszfákban gazdag zöldfelületként kell megőrizni, a Havihegy vonulatát pedig eredeti „tájképi formájában” kell megóvni.

– A teljes egészében mesterséges növényzetű Tettye-park fokozott terhelésnek van kitéve, ezt azonban egy jól tervezett és működtetett parknak el kell viselnie. A park védelmének egyik kiemelkedő problémája a taposásból adódó terhelés, ami közvetlenül veszélyezteti a gyepi fajokat, zavarják az itt élő állatokat, fokozatos degradációhoz vezetnek, emellett előre vetítik a gyomosodás lehetőségét is. A terület épségét veszélyeztető becserjésedés megakadályozása is kiemelkedő fontosságú. Az itt jelenlévő, gyorsan terjedő, invazív növények, főként a bálványfa, az ördögcérna és az orgona visszaszorítása is jelentős feladat – sorolta a park gondozásával kapcsolatos kihívásokat Nagy Ervin.

A kataszter segíteni fog a környék növényvilágának megóvásában

Kérdésünkre a főkertész elmondta, hogy a területen megannyi védett növény található, ezek közül pedig ki is emelt párat: ilyen a tavaszi hérics, a Heuffel zanót, a baranyai peremizs, a sárga kövirózsa, a majomkosbor, vagy a pirítógyökér. A Tettye és a Havihegy állatvilága is hasonlóan színes.

– A zömmel lakókörnyezetben lévő, házakkal körülvett terület állatvilágát olyan fajok jellemzik, melyek jól tűrik az emberi közelséget. Jellemző a városi énekesmadarak fészkelése, a sziklákon nagy példányszámban élnek különféle gyíkok és siklók. A védett emlősök közül él itt keleti sün, mezei cickány, korai denevér, mókus, erdei egér is – mondta a főkertész, hozzátéve, hogy a HungAIRy LIFE integrált projekt zöld katasztere nem csupán a terület növényeinek, hanem faunájának megóvását is elősegítheti.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Hirdetés