Igaz történet a csibéről, ami teknősnek hiszi magát

Aranyos történetet osztott meg a napokban a Pécsi Állatkert egyik apró gyöngytyúkcsibéjük kalandos életéről. A kis pipi a szárazföldi teknősök között találta meg „igazi” otthonát.

hirdetés

A történet úgy indul, hogy a háziasított gyöngytyúkok csak ritkán kotlanak tojásaikon, és a tojók nem számítanak gondos anyának akkor sem, ha esetleg saját maguk keltik ki csibéiket (ellentétben a pulykákkal, akik híresen gondos és odaadó szülők).

A gyöngytyúktartók éppen ezért az összegyűjtött tojásokat gyakran keltetőgépben vagy pótanyával (házi tyúk kotlósával, pulykatojóval) keltetik ki. A pécsi állatkert gyöngytyúkjai már többször is tojtak az elmúlt másfél év során, de ez idáig sohasem mutattak hajlandóságot tojásaik kikeltésére.

2019 őszén azonban az egyik tojó szépen kotlott, és sikeresen ki is keltette egyetlen csibéjét. Kikelése után azonban anyja magára hagyta csemetéjét, így a csibe felnevelése az állatkert gondozóinak feladata lett. A kis gyöngytyúk egy infralámpával ellátott helyre került, méghozzá a teknőstelelőben.

Az első meglepetés rögtön a csibe kikelése után érte az állatkert munkatársait: a kis csibe ugyanis szüleitől eltérően nem vadas színezetű, hanem világosszürke, egy tenyésztett színváltozatot képvisel, valószínűleg távoli felmenőinek tollruháját örökölte.

A másik meglepetés az volt, amikor a kis gyöngytyúk elkezdett növekedni és felfedezni környezetét. Az infralámpával ellátott láda, ahol addig élt, hamar alacsonynak bizonyult neki. Megtanulta, hogy kirepülhet belőle, és a „földszinti” részen élvezheti a szárazföldi teknősök társaságát.

A csibe Maugliként élt a lomha páncélosok között: közöttük aludt az infralámpa alatt, és amikor a teknősök megkapták ebédjüket, velük együtt evett. A gyöngytyúk, aki szárazföldi teknősnek képzeli magát, hamar kinőtte korábbi, alacsony otthonát. Jelen pillanatban is ugyanebben a látogatók elől elzárt helyiségben él, azonban időközben egy tágasabb röpdébe költözött. A – valószínűleg kis kakas – jövő tavaszig ott fog cseperedni, utána az állatkert szakemberei visszaszoktatják fajtársai közé, az Afrika-kifutóba a „kis Mauglit”.