Illegális erdei szemétlerakókat számoltak fel Baranya-szerte

2020 ősz óta összesen száznyolcvan köbméter hulladékot szállítottak el a baranyai erdőkből a „Tisztítsuk meg az országot!” nevű kormányzati program keretében – tájékoztatta lapunkat a Mecsekerdő Zrt.

Bár szerencsére a természetjárók már egyre tudatosabbak, egyre kevesebb szemetet hagynak maguk után a csodás baranyai erdőkben, sajnos az illegálisan kirakott hulladék mennyisége egyre nő – közölte a Mecsekerdő.

A vállalat csatlakozott is a 2020 őszén indult programhoz, hogy felszámolják az erdei illegális hulladéklerakókat, az erdőgazdaság munkatársai közben arra is törekedtek, hogy ne csak megtisztítsák az erdőket, de hozzájáruljanak a hulladékképződés megelőzéséhez is. Több mint 4,4 milliós támogatást használhattak fel.

Az előzetes számítások szerint 130 köbméter, vagyis mintegy másfél tucat, hatalmas hulladékkonténer elszállítását tervezte a Mecsekerdő, azonban a valóság jelentősen meghaladta a becslést.

Idén januárig ugyanis több mint 180 köbméter hulladékot szállítottak el, ami bő harmadával több az előzetesen számítottnál.

Az akcióban érintett több mint harminc erdőrészlet közül sok a Nyugat-Mecsek és a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben található, továbbá a természeti értékek szempontjából szintén kiemelkedő Natura2000 területen.

A legszennyezettebb a Pécs, Komló, Kővágószőlős és Kővágótöttös, és Székelyszabar körüli erdők voltak.

A természetkárosítók nem válogattak: mindent kiszórtak, ami útban volt nekik, a traktor- és autógumitól kezdve az építési törmelékig, a hűtőszekrénytől a háztartási hulladékig sok mindenre volt példa – derül ki a közleményből.

Azonban hiába számolják fel az erdészek az illegális lerakókat, folyamatosan újabbak keletkeznek. Csak az utóbbi napokban további több tíz köbméter hulladék elszállítására volt szükség az állami erdőkből.

Ezért is fontos a megelőzés.

Ennek érdekében a vállalat nyolc vagyonvédelmi kamerát telepített a leginkább veszélyeztetett területekre. Az erdőgazdaság hangsúlyozza továbbá, hogy a szemetünktől ingyen és szabályosan is megszabadulhatunk hulladékudvarokban, például Pécsen.

hirdetés
Uránia Mozi