Itt az idő, már etethetjük a kismadarakat

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a téli madáretetési szezon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján remek ötleteket, hasznos tanácsokat kaphatunk arról, hogyan segíthetünk az apró énekesmadaraknak.

hirdetés

Indul a szezon, etessünk folyamatosan

Sok éhes csőrre kell gondolnunk évről évre a hidegebb idők beköszöntével, ugyanis nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad, emellett a mostohább klímájú, északi vidékekről érkezők is hazánkban telelnek – olvasható az MME honlapján.

Az etetés nagy segítséget és könnyebbséget jelent az apró szárnyasoknak, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük. Sőt, nagyjából hat hónapig is szükség lehet az extra táplálásra. Hogy miért fontos a folytonosság?

Számítanak ránk a kismadarak

Ezért fontos a folytonosság.

Ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, ráadásul épp a legnagyobb hidegekben, az etetőre járó kistestű, gyakran alig 5-10 grammos kismadarak tartalékai a mínusz 10 fokon csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget csipegetni, mert például nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjjel – derül ki a madártani egyesület összeállításából.

Mit adjunk nekik enni?

A szakemberek szerint háromféle eleségtípusból választhatunk, melyek minden madár igényeit kielégítik: olajos magvak (napraforgómag, dió, esetleg kölest és muhart is keverhetünk hozzá), állati zsiradék (háj, zsírszalonna, faggyú, cinkegombóc, vajtégla), alma, ha tehetjük, adjunk nekik ivóvizet is.

Amit viszont semmiképp ne kínáljunk nekik: kenyér, morzsa, péksütemény, pattogatott kukorica, chips – ezek nagyon veszélyesek számukra, komoly betegségeket kaphatnak tőle.

A szotyi a legfontosabb

Tipp

Ha új helyre költözünk, és szeretnénk oda csalogatni a kismadarakat, már ősz elején elkezdhetjük az etetést először egy kis marék maggal, például pintyeleséggel, tört dióval, az ágakra pedig felszúrhatunk egy-egy almát.

További részletek, érdekességek, javaslatok és hasznos videók ide kattintva nézhetők meg.

Ti is etetitek a madarakat? Küldjetek fotókat, videókat nekünk!