A tavasz beköszöntével Sikondán is megindultak az első erdei békák a vizek felé. A kétéltűek vonulási útvonalát itt forgalmas út keresztezi, ezért békamentő hálókat helyeztek el az út szélén.

hirdetés

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve 2003 óta végzi a békamentést Sikondán. A mentés ott szükséges, ahol a békák vonulási útvonalát forgalmas közlekedési út keresztezi.

A békák célpontja, a sikondai tó

A szárazföldi békák élete csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben élnek. Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására a telelőhelyükről tömegesen megindulnak a kétéltűek a vizek felé. Ilyenkor a nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, „aki” fajtól függően 800-12000 petét cipel magával, így mozgása különösen nehézkes.

Ezt még nehezíti, hogy a hímek gyakran már vonulás közben ráakaszkodnak a petehordozókra. A békák útra jutását egy háló elhelyezésével akadályozzák meg, amely Sikonda esetében 800 méter hosszan van kifeszítve az út mentén. A hálóba került békákat naponta kétszer, napkeltekor és naplementekor gyűjtik össze, vödörbe teszik, majd átviszik az úton, és a tóba vagy a tó mellé helyezik.