Kicsit kemény, kicsit piros és a miénk: a pécsi gránátalma!

Már nem újdonság, hogy Pécsen szabadon érik a füge, de az igen ritka, hogy gránátalmát szüretelnek. Ám, a pécsi klíma annyira kedvez neki, hogy a Kandó Kálmán utca egyik családi házánál idén fél mázsa termett.

hirdetés

Nyár végén és kora ősszel tele vannak a piacok a pécsi fügével, azonban gránátalmából csak spanyol vagy török import kerül az asztalokra. A pécsi Bürüs család az egyetlen ahol saját termés kerül az étlapra, ők már negyven éve gondozzák gránátalma fájukat.

– Október közepén kezdenek beérni a mézédes és egyben savanykás gyümölcsök, némelyike eléri a fél kilót is – mutatta lapunknak az idei termést Bürüs Balázs, aki szerint a fa nagyjából 50 kiló gyümölcsöt terem egy évben.

A család ekkora mennyiséget nem tud elfogyasztani, ezért az egész rokonság kap belőle.

– Még a nagyapám ültette a fát úgy negyven évvel ezelőtt, az egyetemi kertészetből hozta. 10 év után kezdett teremni, azóta évről évre egyre több termést hoz – tette hozzá a férfi. Az almákért a sarki zöldséges is rajong, szerinte sokkal jobb, mint amit a nagykerben vesz.

A különleges gyümölcsöt mi is teszteltük, ami valóban nagyon ízletes, csak annyiban különbözik az import gránátalmától, hogy a magok nagyon kemények.

A gránátalma őshazája Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Irán területe, de mára már Európa mediterrán vidékein, és Dél-Amerika melegebb részein is elterjedt.

 

Hirdetés