Hat kis kubai karcsú boa született a Pécsi Állatkertben, ami azért is különösen örvendetes, mert ennek a fajnak a fennmaradását élőhelyének elvesztése veszélyezteti. 

hirdetés

Esetükben valóban születésről van szó, hiszen a karcsú boáknál a tojások az anya testében kelnek ki, innen bújnak elő a kis kígyók a 200 napos „vemhességi idő” lejártával. A május 30-én világra jött kicsik jelenleg nem láthatóak: tavaly született testvéreikhez hasonlóan a szülőállatoktól külön, a kulisszák mögött kialakított férőhelyen cseperednek, egyesével különválasztva.

A kubai karcsú boa a legkisebb termetű óriáskígyók közé tartozik, testhossza ritkán haladja meg a 2 métert. Bár nincsenek méregfogai, erőteljes harapásra képes. Viszonylag agresszív kígyófaj, ha sarokba szorítják, gyakran támad. Ez a viselkedés már az alig pár napos apróságoknál is megfigyelhető.

A karcsú boa fennmaradását az élőhelyeinek elvesztése és a Kubába betelepített, közeli rokon fajjal, a jamaicai karcsú boával való kereszteződés veszélyezteti. A kubai karcsú boa jelenleg az egyetlen tenyészprogramos kígyófaj a Pécsi Állatkertben, az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik, éppen ezért különösen örvendetes, hogy az állatok rendszeresen utódokat hoznak a világra.

A kicsik felcseperedve várhatóan más európai állatkertekbe kerülnek, sorsukról a törzskönyvi vezető dönt majd.

Egyébként áprilisban szállóigévé vált Gyurcsány Ferenc kígyós nyelvbotlása, amiből kiderül, hogy mit csinálnak a kígyók:

hirdetés