Szívbemarkoló: vastaps közben jött világra a pécsi kisbölény

Különleges eseménynek lehettek szemtanúi a pécsi állatkert látogatói július 15-én, szombaton. Avarka, a zoo amerikai bölénytehene a délutáni órákban, a látogatók szeme láttára hozta világra borját! A kicsi és az anya is jól vannak, a borjú apja és nagyobbik testvére a szomszédos kifutóban nézte végig az ellést. 

A kicsi a délutáni órákban, népes nézősereg előtt született meg, érkezésének pillanatát vastaps koronázta meg. A patások kicsinyeihez méltó módon születését követően perceken belül lábra állt és szopott. Az apaállat és a tavalyi, nagyobb testvér a szomszédos kifutóból nézte végi az ellést, mára azonban megtörtént a családegyesítés. A most született, életerős kis borjú nemét egyelőre még nem sikerült megállapítania az állatkert munkatársainak.

Vastaps kísérte megszületését!

A bölények mindig is ikonikus állatkerti állatoknak számítottak a pécsi állatkertben. Sokáig a bölények voltak a pécsi állatkert legnagyobb testű lakói, egészen Bálint, a nílusi víziló megérkezéséig. Nincs arról információ, hogy mikor érkezhettek az első bölények az állatkertbe, de az első, 1966-os útmutató még nem említi meg ezeket a nagytestű szarvasmarhaféléket. A későbbiek során európai és amerikai bölényeket egyaránt bemutattak a pécsi zoo-ban.

1976-ban szomorú esemény történt, Dodó, a kapitális méretű, közel 30 éves európai bölénybika halálát egy, a látogatók által bedobott és az állat által lenyelt 10 centis szög okozta. Egy érdekes keresztezési kísérlet is zajlott a 70-es években, egy hatalmas méretű amerikai bölénybikát közös kifutóban tartottak egy nála jóval kisebb európai bölénytehénnel. A furcsa párosnak azonban a nagy méretbeli különbség miatt sohasem született közös borja. A 70-es években egy igazi zoológiai ritkaság is megfordult itt, egy amerikai erdei bölénybika. Ezt az alfajt korábban még sohasem tartották a magyar állatkertek!

Népszerűek a hatalmas állatok

Néhány évtizede amerikai préribölényekkel találkozhatnak a pécsi állatkert vendégei. A bölények hagyományosan jól szaporodnak itt, több kiváló tenyészállat is élt Pécsett az évek során. A jelenlegi bölények is igen szépen szaporodnak, a legifjabb borjú immár a negyedik kicsi a családban! A látogatók körében jól ismert, elődeihez hasonlóan tekintélyes méretű bika, Brutus a prágai állatkertben látta meg a napvilágot 2011-ben, ahonnan alig egy éves, fiatal példányként költözött hozzánk egy évvel később. Párja, Avarka a Budakeszi Vadasparkban született 2008. november 7-én és 2010. szeptember 1-én költözött Pécsre, eredetileg egy másik bika, Junior mellé. Brutus és Avarka hamar egymásra találtak, hiszen miután a bika ivarérett lett, évente születtek bölényborjak a pécsi állatkertben! Figyelembe véve, hogy az amerikai bölények vemhességi ideje 9 hónap, észrevehető, hogy két ellés között a biológiailag lehetséges legrövidebb idő telt el.

Jól szaporodnak a pécsi állatkertben

A pécsi bölénypárnak eddig négy utóda született: 2014-ben elsőszülöttjük egy üsző (nőstény) borjú volt, aki időközben a Nyíregyházi Állatparkba költözött és nemrég maga is anyává vált. 2015-ben egy újabb üszőborjú született, Petra, ő napjainkban a horvátországi eszéki állatkert lakója. 2016. augusztus 21-én, már a felújított bölénykifutóban született meg Hodor, a bikaborjú, aki napjainkban is a pécsi állatkert lakója, várhatóan azonban a későbbiek során ő is egy másik állatkertbe fog kerülni. A kicsi születésével immár négytagúra bővült a pécsi bölénycsalád. Avarka az összes borját odaadással és szeretettel nevelte, jelen esetben sincs ez másként.