Költözik Vera és Vali: egy francia állatkertbe mennek a pécsi vörös varik

Eljött a szomorú, de egyben örömteli búcsú: a pécsi zoo cuki szőrmókjai az európai fajfenntartó program keretében most tovább költöznek.

hirdetés
Uránia Mozi

Nem is olyan régen, 2017-ben az Európai Fajfenntartó Tenyészprogram (EEP) keretein belül érkeztek Pécsre a Madagaszkáron őshonos makik, és most épp a program miatt költöznek tovább – olvasható a Pécsi Állatkert honlapján.

A program célja a genetikai sokszínűség megtartása, amely elengedhetetlen a fajok túléléséhez.

Szerencsére az állatkert nem marad cuki nagy szemű jószágok nélkül, hamarosan érkezik egy tenyészpár, akik remélhetőleg utódokat hoznak majd a világra a látogatók nagy örömére.

A vörös varikról

A vörös vari Madagaszkáron, a Masoala-félsziget lombhullató trópusi erdeiben őshonos. Nevét jellegzetes vörös bundájáról kapta. Hasa, pofája és végtagjai feketék, nyakán fehér foltot visel. Arca körül jellegzetes szőrgallér található. A makifélék családjának legnagyobb testű képviselője: testhossza farkával együtt 110-120 centi, súlya pedig 3-4,5 kiló között változik.

A varik jellegzetes hangjelzésekkel kommunikálnak egymással, a látogatók számára néha ijesztő hangon, ami a szamárbőgés és az oroszlánordítás keverékére emlékeztet. Rendkívül ügyesen mozognak a fák ágain, nagyokat képesek ugrani, nappal igen aktívak. Szeretik a gyümölcsöket, a magokat és a leveleket.

A párzási időszak májustól júliusig tart. A nőstények az ágvillák közé fészket raknak levelekből, oda rejtik kicsinyeiket. A kölykök 3 hét múlva másznak ki először a fészekből, nagyon érdekes, hogy az anya a piciket nem a hátán hordozza, hanem a szájában. 7 hetes korukra már olyan ügyesen mozognak az apróságok, mint a felnőttek. Kedves külsejük miatt imádja őket mindenki.