Nagyon röviden, a közösségi kerékpármegosztó rendszer egy, a közlekedést elősegítő, olcsó és környezetbarát közlekedési rendszer. Általában nagyvárosok közlekedési csomópontjaiban, vagy a belvárosok népszerűbb pontjain kell keresnünk a közbringarendszer dokkoló állomásait, ahonnan előzetes regisztráció és viszonylag alacsony használati díj fejében vehetőek fel a kerékpárok, vagy elektromos rásegítéssel működő bringák, az e-bringák. Természetesen a bicikliket nem kell ugyanabba a dokkolóba „visszavinni”, ahonnan elindultunk, a rendszer bármelyik állomásán letehetik a használók a négykerekűt.

A kerékpármegosztó rendszerek egyre népszerűbbek szerte a világon előnyös tulajdonságaik miatt, hiszen kis távolságon belül könnyen és gyorsan lehet a biciklikkel haladni. A rendszerben lévő kerékpárok használata igen olcsó és egyszerű, mivel ezek fenntartási költségeit nem a használó fizeti. Gondoljunk csak bele abba, hogy mennyivel kényelmesebb a bringát a dokkolóba visszahelyezni, mint mondjuk a panel harmadik emeletére felcipelni. A közösségi közlekedési rendszerben lévő biciklik a dokkolóhelyekről bármikor el- és visszavihetőek, több városban fél óráig akár ingyenesen is használhatóak. Az e-biciklikkel felszerelt rendszerek nagy előnye pedig, hogy akár dimbes-dombos vidéken is vígan tekerhetünk velük, így akkor kapcsoljuk be az elektromos rásegítést, amikor csak akarjuk.

Európában Párizs rendelkezik a legnagyobb közbringaparkkal, ahol 1.200 állomáson összesen 20.000 bicikli bérelhető. Világviszonylatban Kína a rekorder ezen a téren, nem véletlenül, mivel hatalmas a népesség, a közlekedési dugók mindennaposak, a környezetszennyezés pedig meglehetősen nagy. Hangzhou városában működik a világ talán legnagyobb közbringarendszere. A 7 milliós város utolérhetetlen méretű bringaparkkal rendelkezik, nagyjából 2.700 állomáson 66.500-78.000 bicikli áll rendelkezésre.

Hazánkban 2013-ban, Esztergomban indult el az első klasszikus közbringarendszer, majd 2014-ben gördültek ki először a dokkolókból a budapesti MOL Bubik. Hamarosan Pécsett is kipróbálhatjuk a közösségi közlekedés ezen formáját, ugyanis a nyár folyamán kezdődik a pécsi rendszer kiépítése.

hirdetés

Hirdetés