Lassan érkeznek vissza az idén Baranyába a gólyák

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) megfigyelése alapján, az elmúlt évek márciusaihoz képest sokkal kevesebb gólya foglalta el idén költőhelyét Baranya megyében.

hirdetés
Uránia Mozi

Ugyan idén az első gólyát már február 23-án megfigyelték Sumonyban, a kedvezőtlen időjárás és az erős, hideg, északias szelek hosszú hetekre megszakították a madarak vonulását – számolt be legfrissebb hírlevelében az MME és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány.

Március első heteiben csak három településről (Magyarmecske, Magyarbóly, Villány) jelezték egy-egy példány felbukkanását, de egészen 20-ig is csak elvétve érkezett hír fészket foglaló madarakról.

Március 20. után azonban valamelyes felgyorsultak az események. Annak ellenére, hogy pár napig még erős északi szél fújt, már megyeszerte látni lehetett visszaérkező gólyákat. Egyházasharasztiban, majd az egyik vajszlói fészekben párban figyelték meg őket, Drávaszabolcson pedig mind a három fészket elfoglalták a hímek. Március 27-én, Sátorhelyen 8 példányból álló vonuló csapat pihent meg rövid ideig a szántóföldön.

Az MME elemzése szerint elmondható, hogy a hónap folyamán a korábbi évekhez képest jóval kevesebb gólya, a megyében fészkelő állomány 15-20 százaléka jelent meg a költőhelyeken. Mivel az előrejelzés április első felére kedvező időjárást ígér, ezért minden remény megvan arra, hogy a gólyák az előttünk álló hetekben bepótolják a „lemaradást”.