Majdnem elpusztult a pécsi zoo krokodilja!

Megdöbbentő eset történt a napokban a pécsi állatkertben: egy felelőtlen látogató PET-palackot dobott be Morzsihoz, a rombuszkrokodilhoz. Ő szerencsére ép bőrrel megúszta a kalandot, ám korábban apja a bedobált pénzérmék miatt bélelzáródást kapott és elpusztult.

Csaknem tragédiával végződött a gyermeknap a pécsi állatkertben: mint a zoo közölte, valaki egy PET-palackot dobott be a rombuszkrokodil kifutójába. Szerencsére a gondozók az utolsó pillanatban ki tudták szedni az állat szájából, így nem történt nagyobb baj. De történhetett volna, hiszen például Morzsi apja korábban éppen így pusztult el: felelőtlen látogatók pénzérméket dobáltak be hozzá, melyeket felfalt, és a gondos orvosi kezelés ellenére bélelzáródásban vesztette életét.

Gyakran a felelőtlen látogatók veszélyeztetik az állatokat

– Nekem sikerült elvennem a kollégáim segítségével a PET-palackot – mondta Mészáros István, a krokodil gondozója. – Sajnos ez csak egy “kiragadott” történet a számos közül. A szomorú tapasztalat az, hogy sok ember így próbálja mozgásra bírni a krokodilt, mert természeténél fogva nem egy mozgékony állat. Történnek balesetek, nagyon sokan jelzik is ezt felénk, egyéb más észrevétellel együtt, amiért hálásak vagyunk.

Sajnos valóban nem ez az egyetlen ilyen eset. Rengeteg kő, toboz, papírcetli, jégkrém, vagy akár pálcika kerül a kifutókba. A látogatók magas száma ellenére az ilyen esetek elenyészők, sajnos azonban a baj megtörténéséhez az az egy PET-palack vagy labda, vagy bármi más is elég lehet. Mint Siptár Dávid, az állatkert igazgatója elmondta, korábban valaki egy letört ággal ijesztgette a fókát, és egy hot-dogot dobott be hozzá – ezt is ki tudták halászni a gondozók, mielőtt az állat megette volna. Máskor egy zacskó cukorkát dobott be valaki egy ketrecbe – zacskóval együtt.

Volt, aki a fókát ijesztgette egy faággal

Ezeket az eseteket biztonsági kamerák is rögzítették, hiszen az állatkertben működnek ilyen berendezések. Siptár Dávid fel is hívta rá a figyelmet: ha károkozás történik, és ez a kamerák által bizonyítható, nemcsak kivezetik az illetőt a zoo-ból, hanem hatósági feljelentést is tesznek.

Az állatkert azt kéri a látogatóktól, ne dobjanak be semmit a kifutókba, mivel ezzel az állatok életét veszélyeztethetik. Ha pedig valaki ilyet lát, értesítse a legközelebbi gondozót – lehet, hogy egy vad életét menti meg ezzel.

– Az állatkertben úgy gondoljuk, hogy az állatokra, a természetre nem csak gondozóként vagy látogatóként, de emberként is kötelességünk vigyázni, és ezt a kötelességet átadni, tanítani úgyszintén – hangsúlyozta Mészáros István, a krokodil gondozója. – Az állatkert értünk van, az emberekért, sok faj már csak kerítések mögött található meg a Földön. Ők vadonélő társaik “nagykövetei”, tiszteljük őket, vigyázzunk rájuk!