Még sosem volt ilyen jó esély rá, hogy Pécs lehessen Európa Zöld Fővárosa

Köztudott, hogy Pécset már korábban is nevezte az önkormányzat az Európa Zöld Fővárosa címre, amit nem sikerült elnyerni korábban. Most soha nem látott együttműködéssel, hosszas előkészítőfolyamat útján állította össze a pályázati anyagot az önkormányzat: segített többek között a Pécsi Tudományegyetem, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, de civil szervezetek is. 

hirdetés

Október 9-én a pécsi önkormányzat rendkívüli közgyűlésen többek között döntött arról is, hogy támogatja a pályázat benyújtását az Európa Zöld Fővárosa 2022 címre, amit október 14-én adnak majd be az Európai Bizottsághoz. Sajtótájékoztató keretében Őri László alpolgármester és Kővári János, az Európa Zöld Fővárosa pályázat biztosa elmondták, az elbírálási folyamat viszonylag hosszú.

– A Föld egészéről kell gondolkoznunk, ha a klímavédelemről beszélünk. A zöld főváros pályázat Pécs vállalásait tartalmazza azzal kapcsolatban, hogy például a vizet, az erdőket, a friss levegőt megvédje, vagy éppen a zajmentesség és az egészséges élet feltételeit biztosítsa a jövő generációk számára is – fejtette ki Kővári János. Hozzátette, a városvezetés nem adja fel azt a szándékát, hogy Pécs valóban Európa Zöld Fővárosa lehessen, ezért ad be harmadszorra is pályázatot a titulus elnyerésére.

Mint kiderült, a pályázatnak 12 fejezete van, melyek számba veszik azokat a területeket, amik szükségesek az egészséges, fenntartható és élhető város kialakítása érdekében; hogy a következő generációk is egészséges környezetben és jó fejlődési lehetőségekkel élhessenek Pécsett. Ilyenek például a vízkészletek megóvása, a növényesítési programok, az épületek terén és a közlekedésben az energiahasználat csökkentése megfelelő eszközökkel és megújuló energiaforrásokkal, vagy a zöld gazdaság fejlesztése.

– Szimbolikus is, hogy néhány nappal a választás előtt jelentjük be az anyag elkészültét, hiszen ez valamilyen szinten a Fidesz-KDNP-Összefogás Pécsért Egyesület politikai közösségének hitvallása is, mely iránt már 2012-ben elköteleződtünk, hogy fenntartható várost szeretnénk építeni. Nagyon sok lépés történt már ezen a téren és szeretnénk még továbbiakban is azért tenni, hogy Pécsnek legyen jövője – tette hozzá végezetül az Európa Zöld Fővárosa pályázat biztosa.

A pályázat részletei IDE kattintva megtekinthetőek.   

A pályázat benyújtásához imázsfilmet is kellett készíteni, ami a legjobb 4 közé jutás esetén dönt majd a titulus sorsáról:

Őri László a sajtótájékoztatón egy szintén a természetvédelemhez kapcsolódó projektre is felhívta a figyelmet. Az elmúlt években elindult dokumentációs munkáról beszélt, melynek lényege, hogy az 1890-es évek elejétől napjainkig gyűjtenek össze fényképeket az országban a Nemzeti Fotótár keretében. A gyűjteményben több mint 13 millió fotó és negatív található a jelentősebb politikai, gazdasági, történelmi, földrajzi, természeti eseményekről.

– Az MTVA-val együttműködve abban egyeztünk meg, hogy a nagyon gazdag Nemzeti Fotótárban lévő gyűjteményből, a víz tematikája köré csoportosítható képeket megmutatva október 19-én a pécsi Kossuth téren rendezünk kiállítást – jelentette be az alpolgármester. Azért éppen a vizet választották ki a kiállítás témájaként, mert a víz hatalmas értékére és a vízkészletek megóvására való figyelemfelhívást Pécsett fontosnak tartják, tette hozzá.

Hirdetés